Spor o Kurily: Ostrovy za nic nevyměníme, vzkázal Japonsku Putin

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin odmítl myšlenku postoupit Japonsku jeden ze sporných Kurilských ostrovů výměnou za intenzivnější hospodářskou spolupráci s Tokiem. Dal to najevo v rozhovoru poskytnutém agentuře Bloomberg několik hodin před setkáním s japonským premiérem Šinzóem Abem ve Vladivostoku. Později i mluvčí Kremlu potvrdil, že průlom v řešení letitého územního sporu se nyní nedá čekat.

„Svá území neprodáváme, i když problém mírové smlouvy s Japonskem má zásadní význam a my bychom si přáli najít s našimi japonskými přáteli řešení,“ uvedl Putin.

Japonsko a Rusko se od roku 1945 přou o jižní část souostroví a doposud kvůli tomu nepodepsaly mírovou smlouvu, více než 70 let po skončení války. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Tokio ruskou svrchovanost nad nimi neuznává.

Putin dal najevo, že při dnešním setkání s Abem budou jednat i o tomto problému. „Ale nejde o nějakou výměnu nebo obchod,“ upřesnil v reakci na dotaz, jestli Rusko - silně postižené sankcemi uvalenými Západem kvůli ukrajinské krizi a podporovanými Tokiem - je připraveno vzdát se některého ze sporných ostrovů výměnou za posílení hospodářské spolupráce s Japonskem.

„Jde o hledání takového řešení, které umožní, aby žádná strana neutrpěla újmu, aby se ani jedna necítila vítězem nebo poraženým,“ zdůraznil ruský prezident.

Později i Putinův mluvčí připustil, že průlom se ve Vladivostoku nečeká. „Těžko čekat, že se územní otázka může během dnešní schůzky posunout,“ řekl Dmitrij Peskov podle agentury Interfax. „Problém je nesporně velice složitý, každá strana má své zájmy, ale řešení bude vyžadovat kompromis,“ dodal.

Sama skutečnost, že japonský premiér přijel na ekonomické fórum ve Vladivostoku, podle Peskova svědčí „o zájmu japonských kolegů na rozvoji obchodní a hospodářské spolupráce, přítomosti na ruském Dálném východě a víře v ekonomický potenciál tohoto regionu“.

Kurilské ostrovy