Srbové a Bosňáci si hrozí použitím síly kvůli kontroverznímu referendu

Prezident Republiky Srbské Milorad Dodik

Prezident Republiky Srbské Milorad Dodik Zdroj: CC BY SA 2.0: Izbor za bolji zivot Boris Tadic via Flickr

Chystané nedělní kontroverzní referendum o tom, zda se v "srbské" části Bosny bude 9. ledna slavit Den Republiky srbské, vystupňovalo napětí, které dnes vyústilo až v hrozby použití síly. Nejprve taková pohrůžka zazněla ze Sarajeva a Bělehrad na ni reagoval varováním, že Srbsko vojenský útok na Republiku srbskou nedovolí.

Bývalý válečný velitel bosenské, převážně muslimské armády Safer Halilović prohlásil, že bez srbské podpory by bosenští Srbové nedokázali čelit federálním bosenským silám déle než 15 dnů. Řekl to v souvislosti s tím, že vedení Republiky srbské se odmítlo podřídit rozhodnutí bosenského ústavního soudu, který zmíněné referendum zakázal.

Srbský ministr zahraničí Ivica Dačić podle bělehradských médií prohlásil, že Halilovičovo vyjádření je největší hrozbou míru a stability v regionu. Poukázal přitom na to, že Halilović není jen bývalý muslimský válečný velitel, ale také neoficiální mluvčí Bakira Izetbegoviče, hlavního politického představitele Bosňáků (dříve Muslimů).

„Halilović říká to, co si Izetbegović myslí. Proto je třeba jeho hrozby brát vážně, neboť ukazují, že existují válečné plány, které jsou založené na odhadu, že Republika srbská nemůže vydržet déle než deset patnáct dní a že ji nemůže ubránit ani Srbsko,“ řekl Dačić. Podle něj je referendu jen zástěrka a „za vším je záměr válkou zničit Republiku srbskou“.

„Srbsko je dostatečně silné, aby se ubránilo, a nedovolí ani zničení Republiky srbské, bude-li napadena,“ zdůraznil šéf srbské diplomacie. Vyzval zároveň mezinárodní společenství a mezinárodní představitele v Bosně a Hercegovině k rychlé reakci, „pokud jim skutečně jde o mír“.

Ústavní soud Bosny a Hercegoviny označil referendum v Republice srbské za protiústavní, protože podle něj oslavy diskriminují bosenské muslimy a katolické Chorvaty. Srbský premiér Aleksandar Vučić dal již dříve prezidentovi Republiky Srbské Miloradu Dodikovi najevo, že referendum nepovažuje za rozumný krok.