Starosta Londýna: Obama by se neměl plést do hlasování o odchodu z Unie

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Londýnský starosta a čelný zastánce odchodu Británie z Evropské unie Boris Johnson dnes řekl, že přímé zasahování amerického prezidenta Baracka Obamy do kampaně před referendem k členství Británie v unii by bylo velkou chybou a "ostudným pokrytectvím". Reagoval tak na nedělní zprávu, že Obama při dubnové návštěvě Británie hodlá veřejně podpořit zastánce členství v unii.

Johnson očekává, že Obama Britům zopakuje své loňské varování, že Spojené království odchodem z EU ztratí vliv ve světě. Bylo by to podle starosty pokrytecké, protože Spojené státy brání svou vlastní svrchovanost až s „hysterickou opatrností“ a samy by podmínky členství v unii nepřipustily.

„Náš nejvýznamnější spojenec nás bude informovat, že je v našem zájmu zůstat v EU. A to bez ohledu na to, za jak špatnou tuto organizaci pokládáme. A nemají vadit ztráta svrchovanosti, náklady a byrokracie a nekontrolované přistěhovalectví,“ napsal Johnson ve svém pravidelném sloupku v deníku The Daily Telegraph.

Obama se nikdy netajil přesvědčením, že Británie má zůstat v Evropské unie. The Daily Telegraph v neděli s odvoláním na nejmenované vládní zdroje uvedl, že Obama navštíví koncem dubna Británii, kde bude osobně přesvědčovat Brity, aby v referendu 23. června hlasovali pro setrvání země v Evropské unii.

Zásah prezidenta Spojených států do kampaně bude mít pro její další průběh podle listu zásadní význam. A to hlavně poté, co nejnovější průzkum agentury ComRes pro list The Independent naznačil, že výsledek hlasování 23. června bude nejspíš velmi těsný.