Start družic ambiciózního Galilea se zpozdí kvůli potížím s raketou

Příprava nosné rakety Sojuz ve Francouzské Guayaně

Příprava nosné rakety Sojuz ve Francouzské Guayaně Zdroj: ctk

Anomálie při čerpání paliva do třetího stupně rakety Sojuz zapříčinila odklad startu a vypuštění prvních dvou družic navigačního systému Galileo. Start byl odložen minimálně o 24 hodin. Sojuz by měl po dnešním odkladu odstartovat v pátek nebo v sobotu.

Ruská nosná raketa měla odstartovat ze základny Kourou ve Francouzské Guayaně, což měla být zároveň premiéra ruské rakety na tomto kosmodromu.

Galileo, jehož dvě družice měla raketa už dnes vynést na oběžnou dráhu, má být nejpřesnějším a nejdokonalejším civilním navigačním systémem. Měl by předčít zavedený americký systém GPS. Ostrý provoz začne s 18 satelity v roce 2014 a o pět let později by se 30 družicemi měl být systém kompletní. Družice budou operovat ve vzdálenosti 23 tisíc kilometrů od zemského povrchu.

Raketa Sojuz je navzdory sérii poruch považována za spolehlivou, její provoz je také levnější než provoz francouzské rakety Ariane. Sojuz naposledy počátkem října vynesl na oběžnou dráhu družici ruského navigačního systému Glonass, který už vysílá data. Loni v prosinci však tři satelity Glonass nedosáhly orbitu a spadly krátce po startu do Tichého oceánu.

WikiLeaks neudělal systému dobrou reklamu

Systém bude nabízet bezplatnou základní službu pro veřejnost, především tedy navigaci pro motoristy, signál pro pátrací a záchranné akce a kódovanou službu určenou pro zajišťování bezpečnostních úkolů států. Další služby přibudou, až bude na oběžné dráze všech 30 družic, tedy nejpozději do roku 2019. Půjde o kódovaný signál pro komerční účely - například pro zaměřování pozemků geodety či mýtné systémy, a o certifikovaný signál pro navigaci letadel.

Systém je pro Evropu velmi prestižní, protože má být jedním ze symbolů technologické nezávislosti starého kontinentu. Jeho předností má být hlavně mimořádná přesnost, polohové odchylky na celém světě budou v řádu metrů (GPS připouští odchylky kolem deseti metrů). Na Galileu se podílí i Česko, administrativní vedení bude sídlit v Praze.

Prvotní nadšení opadlo s prudce rostoucími náklady a časovým skluzem (systém měl být původně uveden do provozu v roce 2008). Soukromí investoři se z projektu, který měli v podstatě zaplatit, stáhli, a tak se Galileo stal dosud nejdražším počinem sjednocené Evropy. Příliš dobrou reklamu projektu neudělaly ani tajné depeše zveřejněné serverem WikiLeaks; v nich jeden z autorů projektu, dnes již bývalý výkonný ředitel německé firmy OHB-System Berry Smutny o Galileu před americkými diplomaty řekl, že je to stupidní megalomanský nápad, který je odsouzen k zániku. Šéf firmy, která má dodat prvních čtrnáct satelitů, byl po zveřejnění tajné depeše okamžitě odvolán.