Statistik trefil výsledek amerických voleb baseballovou metodou

Baseballová metoda ovlivní příští prezidentské volby v USA

Baseballová metoda ovlivní příští prezidentské volby v USA Zdroj: profimedia.cz

Amerika má nového hrdinu. Je jím Nate Silver, geniální statistik, který přesně uhádl výsledek amerických prezidentských voleb. Silver pro své předpovědi použil koncept Moneyball, který se běžně používá pro určování výkonnosti hráčů v baseballu.

Ačkoli Silver přesně určil už výsledek předchozích voleb v roce 2008, v letošní kampani pro něj mnozí měli jen urážky. Silvera nemohli vystát především republikáni, jimž statistik na svém blogu FiveThirtyEight předpovídal volební porážku nehledě na momentální výkyvy ve voličských průzkumech. Mediální komentátoři, političtí analytici a novinářští experti nad Silverem kroutili hlavou jako nad naivním, nedospělým dítětem, které politice nerozumí.

Jenže nakonec se smál Silver. Přesně uhádl výsledek ve všech 50 amerických státech a mediální komentátory tím nechal za sebou. Jeho kniha „Signál a zvuk: Proč tolik předpovědí neuspěje, ale některé uspějí“ je momentálně druhým nejprodávanějším titulem na serveru Amazon.

Koncept Moneyball

Aniž bychom chtěli jakkoli zpochybňovat génia Nata Silvera, jeho předpověď ve skutečnosti není ani tak jeho osobní zásluhou, jako spíše dílem konceptu Moneyball. Prognostici, kteří ho v letošních volbách použili, byli většinou velmi blízko pravdě. Moneyball se už několik let běžně používá v baseballu pro určování kvality hráčů.

Průkopníkem systému Monyeball byl manažer baseballového týmu Oakland Athletics Billy Beane. Týmy a hráče nehodnotil tradičním způsobem, tedy podle názorů skautů, trenérů a dalších lidí z branže, ale čistě pomocí statistické analýzy. Beane byl například ochoten přijmout do klubu hráče, o kterém mu skauti tvrdili, že má špatné tělo, pokud statistika ukazovala, že tento hráč má vysokou úspěšnost v získávání první mety. Statistika totiž ukazuje, že hráči, kteří mají vyšší zisk met, vytvářejí větší počet bodů. Tuto metodu později alespoň částečně přijaly skoro všechny týmy. Byl podle ní dokonce natočen stejnojmenný film s Bradem Pittem v hlavní roli.

Moneyball změní příští americké volby

Silver, hrdina letošních voleb, také vytvořil metodu pro předpovídání výkonu baseballových hráčů a týmů zvanou PECOTA. Tento systém nyní použil u amerických států. Pravděpodobnost výsledku měřil pomocí ukazatelů, které v minulosti ovlivnily volební výsledky v tom kterém volebním okrsku. Tento systém nebere v úvahu „okolní šum“ – tedy přírodní neštěstí, nečekaně špatný výkon v televizní debatě nebo náhlý korupční skandál. Dokáže ale spolehlivě určit celkové směřování.

2902092:normal690:true:true

Podle mnoha komentátorů se Silverova metoda stane zásadním nástrojem ve všech příštích volbách. „Doba předpovědí založených na pocitech nebo atmosféře či instinktu je pryč,“ píše americký server Examiner. „Bude to znamenat revoluci ve způsobu, jakým se připravují volební kampaně,“ myslí si komentátor Huffington Post.

Silver nyní o práci nebude mít nouzi. Jestli se bude věnovat politické analýze nebo něčemu zcela jinému, to zatím těžko odhadnout. Silverův životopis by napovídal spíše druhé variantě. Čtyřiatřicetiletý rodák z Michiganu pracoval jako ekonom v KPMG, živil se jako hráč pokeru přes internet, baseballový prognostik nebo autor blogu New York Times.