Stěhování začíná. Z Británie odchází unijní lékový úřad, strážci bank budou následovat

Mrakodrap Eurotower v pařížské čtvrti La Défense, nové sídlo EBA

Mrakodrap Eurotower v pařížské čtvrti La Défense, nové sídlo EBA Zdroj: profimedia.cz

Stávající londýnské sídlo EMA
Stávající londýnské sídlo EMA
Nové dočasné amsterdamské sídlo EMA
Výstavba nového sídla EMA
Výstavba nového sídla EMA
10
Fotogalerie

V pátek se naposledy zavřely dveře v londýnském sídle Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Kvůli blížícímu se odchodu Velké Británie z Evropské unie se úřad stěhuje do Amsterdamu. Léková agentura je jednou ze dvou unijních institucí sídlících ve Velké Británii.

EMA sídlila v londýnské bankovní čtvrti Canary Wharf. Británie jejím odchodem přijde o 900 pracovních míst. „Ztráta sídla EMA je významnou ztrátou pro Londýn i Velkou Británii,“ prohlásil viceprezident think-tanku Chatham House a bývalý tajemník britského ministerstva zahraničí Simon Frazer.

Za nové sídlo EMA byl v roce 2017 vybrán nizozemský Amsterdam, který ve finále hlasování příslušných unijních ministrů těsně porazil italský Milán. Zájem hostit lékový úřad mělo celkem 18 evropských měst.

EMA se bude stěhovat nadvakrát. Do 15. března se všichni zaměstnanci přesunou na provizorní amsterdamskou adresu. Nové sídlo unijní agentury je nyní ve výstavbě, dokončení se předpokládá letos v listopadu. Poslední pracovníci by se na novou trvalou adresu měli přestěhovat až na konci roku 2020. Většina stávajících zaměstnanců EMA přijala nabídku na relokaci do Nizozemska, výpověď podalo méně než čtvrtina pracovníků.

Stěhování z Londýna čeká v dubnu také úředníky z Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Novým sídlem 160 zaměstnanců agentury bude několik pater v mrakodrapu Europlaza v pařížské čtvrti La Défense. Ve finálním hlasování dali ministři financí Paříži přednost před irským Dublinem. Favorizovaný Frankfurt vypadl už v prvním kole rozhodování.

Kromě unijních úřadů svá sídla z Británie stěhuje i řada nadnárodních společností. Odcházejí především významné banky. HSBC přesunula tisíc zaměstnanců do Paříže, kde zakládá nové sídlo pro EU. JPMorgan stěhuje z Londýna stovky zaměstnanců do svých dalších evropských poboček, další americké banky přesouvají své sídlo pro EU do Dublinu. Podle údajů poradenské společnosti EY své sídlo z Británie do jiné země EU již přestěhovalo nebo tento krok zvažuje 56 procent bank.

Z Británie ale neodcházejí jen finanční instituce. Do Rotterdamu odešel potravinářský obr Unilever. Nedávno své stěhování do Singapuru oznámil britský výrobce vysavačů Dyson. Další společnosti sice zůstávají v Británii, ale zakládají druhé sídlo v zemích EU. Například ostrovní aerolinky EasyJet otevřely základnu ve Vídni a zajistily některým svým pilotům rakouské licence.