Stephen Clarke o brexitu: Hlasovat nemohu, je to absurdní

Stephen Clarke

Stephen Clarke Zdroj: Wikimedia

Známý britský humorista Stephen Clarke v nové knize Merde po evropsku zavádí čtenáře do podivného světa Bruselu, kde eurokraté vymýšlejí řadu zbytečností. O svých preferencích však mluvit odmítá. Nechce naštvat příznivce opačného názoru, protože by si pak nepřečetli jeho knihu.

Hrdina vaší nejnovější knihy Merde po evropsku Paul West často předstírá, že není Brit, jen aby ne musel odpovídat, jak bude volit. Udělal jste to někdy?

Mám trochu jinak – já na to nechci odpovídat, aby si mou knihu přečetli členové obou táborů. Když řeknete, kam patříte, nikdo s opačným názorem si to nepřečte. Uvědomte si, že spisovatelé udělají všechno na světě, aby.

A jak tedy budete hlasovat?

Já nemohu hlasovat, protože jsem mimo Británii již více než 15 let. To je šílené, opravdu. Přitom to je referendum, které zasáhne i lidi, jako jsem já. Tedy Brity žijící v kontinentální Evropě. Přesto nesmíme volit. I to je jeden z důvodů, proč jsem knihu napsal – chtěl jsem vyjádřit svůj názor.prodali knihy.

Které sociální, etnické či vzdělanostní skupiny budou volit pro brexit? A které pro setrvání?

To je skutečný problém – referendum Británii dokonale rozdělilo. Když to zjednodušíme, mladí chtějí zůstat, staří odejít. Myslím, že je ovládá nostalgie po „starých skvělých časech“, kdy Britské impérium ovládalo svět, takže asi tak kolem roku 1815. Ale pojďme dál, střední třída chce zůstat, protože její většina je závislá na současném ekonomickém stavu a chce cestovat. Dělnická třída, a zejména nezaměstnaní budou nejspíš volit pro brexit, ale to jen jako gesto proti Davidu Cameronovi. Jde o vyjádření nespokojenosti. A všichni rasisté budou chtít opustit Evropu. Naneštstí se ukázalo, že rasistů je v Británii velké procento.

Co je vlastně dnešní Británie? Jak se cítí? Jako supervelmoc zpomalovaná Evropskou unií?

Mnozí si myslí, že jsme supervelmocí. Ale odborníci, jako například guvernér Bank of England či každý expremiér, říkají, že by Británie měla zůstat v Evropě jako součást velkého evropského týmu. Tvrdí, že osamoceni budeme ubiti skutečnými supervelmocemi, jako jsou USA a Čína.

Kampaň kolem brexitu se zaměřuje především na ekonomické otázky, ale je to opravdu výlučně ekonomický problém? Například myšlenka czexitu je mnohem více hnaná populismem a hlubší politickou a společenskou krizí.

Opravdu nejde o ekonomiku. Pokaždé když někdo použije termín imigrace, vzrostou preference tábora Leave o procento. Aby vyhráli, stačilo by koupit pár starých lodí a nechat je roztřískat o pláže Albionu. Média nakloněná brexitu pak napíšou články o invazi do Evropy a vítězství je v kapse.

V Merde po evropsku vykreslujete svět Evropské unie a Bruselu jako podivné místo plné patologických mezilidských vztahů.

Brusel opravdu je divné místo. Eurokraté jsou zcela odříznuti od skutečného života; jsou přeplacení, často vykonávají absurdní práci a utrácejí miliony za nesmyslné projekty. V knize je mnoho příkladů. Řada z nich jsou lobbisté, kteří by udělali cokoli, aby si sáhli na větší balík evropských peněz. Je to taková bublina, která existuje jen proto, aby obhájila vlastní existenci. Ale většinou to jsou lidé s dobrými úmysly. Evropské zákony se většinou snaží vylepšit životní prostředí, vytvořit dobré podmínky pro život a politickou stabilitu. Takže to šílenství existuje vlastně pro dobrou věc. Paul West se celou knihu rozhoduje, zda bude moci pracovat s takto paradoxními lidmi.

Může někdo ten svět narovnat?

To si nejsem jistý. Můj knižní hrdina se snaží, ale většinou způsobí ještě větší problémy.

Vidíte vy osobně smysl a potenciál v panevropské myšlence?

Pomáhat všem evropským zemím mít podobnou úroveň bohatství, zdravotnictví a demokracie. To mi zní jako dost dobrá myšlenka.

A Rusko v Evropě?

Několik jeho fotbalových fanoušků nyní v Evropě je až příliš přítomno. A Francie si jistě přeje, aby nebyli.

Řada postav ve vaší nové knize pochází z Česka nebo má české předky. Proč?

Brusel je kosmopolitní město a je tu tedy také řada Čechů. Když jsem byl v Bruselu a potkal jsem Čecha, báječně jsme se pobavili o pivu, knihách a českých městech s podivnými jmény, která mi zněla jako konec světa.

Jste mistrem zkratky. Jaká je nejhorší a nejlepší kvalita Čechů?

Nejlepší na vás je, že považujete pivo za důležité. A to nemyslím jen kvantitu, ale také chuť. Považuji pivní kultury za přátelštější a méně snobské než vinařské kultury. Já vím, že u vás fungují obě, ale ovlivnila mě více ta pivní část. A také máte stejný smysl pro humor jako my, Britové, musí být na úrovni. Nejhorší kvalita? Ne, nemyslím si, že nějaké máte.