Studenti v Nizozemsku spí ve stanech v parku. Ubytovací krize se nejvíce týká těch zahraničních

Amsterdam

Amsterdam Zdroj: Pixabay

Někteří zahraniční, a tedy i čeští studenti v Nizozemsku tento rok na univerzitu nenastoupí, a to i když byli úspěšně přijati. Nedaří se jim totiž najít ubytování. Nizozemsko se už několik let potýká s ubytovací krizí, která se po pandemii covidu ještě prohloubila. Je to také důsledkem nárůstu počtu zahraničních studentů po odchodu Velké Británie z EU. Momentálně je pro ně Nizozemsko nejpopulárnější evropskou destinací, následované Německem. 

„I teď, pár dní před začátkem semestru, jsou skupiny na Facebooku plné studentů, kteří hledají ubytování,“ řekla Sanny Trang, Češka studující už třetím rokem v holandském Groningenu. „Pravidelně tu v tomto období lidé stanují v parku,“ dodala. Podle další české studentky Marušky Nguyenové se k tomuto problému univerzity nestavějí čelem. „O stanování jsem slyšela, ještě než jsem se sem před třemi lety přestěhovala. Univerzity obviňují vládu z neřešení situace a naopak,“ říká.

Například univerzita v Amsterdamu zveřejnila na svých stránkách, ať zahraniční studenti nezačínají své studium tento rok, pokud se jim během léta nepodařilo najít bydlení. „V Nizozemsku je trh s bydlením napjatý. To platí pro celou populaci, nejen pro studenty. Nedostatek studentského ubytování v posledních letech neustále roste a liší se město od města. Univerzity informují své nastupující zahraniční studenty o obtížné situaci na trhu s bydlením. Některé doporučují zahraničním studentům, aby do Nizozemska nepřijížděli, pokud si před příjezdem nezajistí bydlení. Toto se děje již několik let,“ uvedl mluvčí spolku nizozemských vysokých škol Universiteiten van Nederland Ruben Puylaert.

Když už se objeví nějaká nabídka ubytování, převis zájemců je obrovský. „Existují studentské domy, kde spolu žije třeba až dvanáct lidí. Ale studentů, kteří hledají místo, je příliš mnoho, a tak se jich hlásí desítky. Majitelé pak pozvou všechny jeden večer na setkání a tam si vyberou jednoho. Šance na získání takového místa je tedy dost malá, a zároveň pokud nejste Holanďan nebo neumíte holandsky, jste automaticky odmítnuti,“ říká slovenská studentka Kika Šintajová. Zahraniční zájemci mají šanci pouze v domě s dalšími cizinci. Najít si ucházející ubytování trvá obvykle dva až tři měsíce. A ceny jsou neuvěřitelně vysoké, pokoj ve spolubydlení může vyjít i na 700 eur (17 tisíc korun).

„Požadavky na nájemníky bývají dost limitující. Musíte být z Holandska, mít stálou práci, ideálně být žena a splňovat další nesmyslné věci,“ říká Sanny. Univerzita v Groningenu třeba nabízí studentům jako nouzové ubytování tělocvičnu, kde ve stejné místnosti spí kolem padesát lidí. „Minulý rok se tu konal kvůli ubytovací krizi i protest, bohužel ale nic nezměnil,“ dodává.

Tento měsíc nizozemské univerzity podepsaly National Action Plan for Student Accommodation, který má řešit problém nedostatku bydlení. Plán představuje dohodu mezi vládou, poskytovateli ubytování, univerzitami a studentskými organizacemi. Týká se opatření, která mají být přijata v následujících letech. Cílem plánu je postavit v období let 2022 až 2030 dalších 60 tisíc cenově dostupných studentských bytů. 

Kvůli volnému pohybu po Evropě nesmějí univerzity omezovat počet studentů z jiných evropských států. „Do budoucna musíme lépe zvládnout příliv zahraničních studentů. Mezinárodní talenty jsou nezbytné jak pro kvalitu vzdělávání a výzkumu na univerzitách, tak pro nizozemský trh práce. U některých studijních programů však počet zahraničních studentů roste příliš rychle na to, aby bylo možné udržet vysokou kvalitu vzdělávání a zvládnutelné pracovní zatížení,“ dodává Ruben Puylaert.

Aby bylo zajištěno, že pozitivní aspekty budou ve vzdělávání zachovány, požadují nizozemské univerzity od roku 2018 tři změny, a sice možnost stanovit kvótu pro přijetí do anglických studijních programů (zatímco v holandštině zůstanou beze změn), možnost stanovit maximální počet studentů ze zemí mimo EU na jeden studijní program a zavedení nouzové kvóty, která se použije, pokud se v průběhu přijímacího řízení ukáže, že počet přihlášek roste tak rychle, že se studijní program dostává do potíží.