Svět řeší v Polsku klima. Zástupci dvou set států se blíží dohodě, ale rozpory trvají

Arnold Schwarzenegger na konferenci o klimatických změnách v Polsku (3. 12. 2018)

Arnold Schwarzenegger na konferenci o klimatických změnách v Polsku (3. 12. 2018) Zdroj: Reuters

Zástupci téměř dvou set států světa, kteří se na světové konferenci o klimatu COP24 v Polsku snaží dosáhnout shody na pravidlech uplatňování pařížské dohody o klimatu, se přiblížili dohodě. Její uzavření je ale i po celonočních jednáních zatím nejisté, informovaly světové tiskové agentury. AFP uvedla s odvoláním na nejmenovaného vyjednavače, že dohoda se blíží. Nicméně podle jiných zdrojů mezi zeměmi stále překonávají rozpory. Jak napsala britská zpravodajská stanice BBC, plenární zasedání bylo odloženo do sobotních 19 hodin.

Za hlavní úskalí, která se vynořila během posledních dní, označila agentura AP vytvoření fungujícího mezinárodního trhu s emisními povolenkami, jakož i otázku, zda by některé země mohly získat peníze za škody, které klimatické změny již způsobily. Konference měla skončit v pátek, ale kvůli překonání rozporů ohledně závěrečných dokumentů byla prodloužena.

Jak popsala agentura Reuters, několik unavených vyjednavačů dnes brzy ráno opustilo konferenční prostory v Katovicích, aby si alespoň na několik hodin odpočinuli. Někteří z přítomných ministrů údajně pracovali na odstranění sporů celou noc.

Eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete zůstával i ráno optimistický. "Jednání o změně klimatu se protáhnou... Dokument, který učiní pařížskou dohodu o klimatu akceschopnou, je ale na dosah ruky," napsal na Twitteru.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) v říjnu uvedl, že růst oteplování lze udržet na úrovni 1,5 stupně Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období, ale vyžadovalo by to rychlé a bezprecedentní změny v lidském chování. Schválení zprávy IPCC se o minulém víkendu stalo na katovické konferenci jablkem sváru. Spojené státy, Rusko, Saúdská Arábie a Kuvajt, tedy velcí producenti fosilních paliv, se postavily proti tomuto kroku.

Hlavním cílem 24. konference OSN o změnách klimatu (COP24) je přijetí pravidel, která by umožnila úplnou realizaci cílů pařížské klimatické dohody z roku 2015. Tou se vůdci zemí z celého světa zavázali udržet zvyšování teploty "výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně" v porovnání s teplotou v předindustriálním období, respektive proti období 1850-1900.

Růst teplot přitom už dosáhl hranice jednoho stupně a současné národní cíle týkající se emisí skleníkových plynů by podle odborníků oteplování zastavily až na hodnotě tří stupňů. Konference, jíž se účastní téměř dvě stovky zemí včetně České republiky, začala v neděli 2. prosince plenárním zasedáním. Českou delegaci na COP24 vede ministr životního prostředí Richard Brabec.