Svět uctívá Havlovu památku, EU a NATO spustily vlajky na půl žerdi

Evropská komise - vlajky na půl žerdi

Evropská komise - vlajky na půl žerdi Zdroj: CTK

Instituce Evropské unie i Severoatlantická aliance k uctění památky zesnulého českého exprezidenta Václava Havla spustily české vlajky na půl žerdi. Všechna dnešní jednání v Radě EU, v níž se scházejí členské země "sedmadvacítky", ze stejného důvodu začínají minutou ticha. Z celého světa dál přicházejí projevy soustrasti, lítost nad Havlovým úmrtím vyjádřil dalajlama i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Kreml se ke kondolencím zatím nepřipojil. Havel patřil mezi silné kritiky ruské politiky.

Z Evropské unie už v neděli zazněla řada vzkazů do Česka. „Tvořil dějiny své země a své doby. Opouští nás velký muž,“ prohlásil unijní prezident Herman Van Rompuy. Předseda Evropské komise José Barroso označil zesnulého dramatika, disidenta a politika za opravdového šampiona demokracie a svobody. Šéf Evropského parlamentu Jerzy Buzek už v neděli dodal, že Havel byl a navždy zůstane hrdinou.

Evropská komise, Evropský parlament i Rada EU, tedy tři nejvýznamnější instituce EU, k uctění památky českého exprezidenta spustily při malých vzpomínkových akcích vlajky na půl žerdi. V centrále NATO se tak stalo již v neděli. Na zastoupení České republiky při NATO bude také vystavena kondolenční kniha.

Evropská komise - vlajky na půl žerdiEvropská komise - vlajky na půl žerdi | CTK

Vyjádření lítosti dál přicházejí z celého světa

Odvahu spojenou se skromností, tyto vlastnosti na Havlovi často vyzdvihují lidé v kondolencích zasílaných ze všech koutů světa. Hlubokou lítost nad úmrtím svého přítele vyjádřil tibetský duchovní vůdce dalajlama. Havla podle svých slov osobně velmi obdivoval, respektoval a bude ho postrádat. Svět v Havlovi ztratil skvělého státníka, jehož stálá a neohrožená odvaha hrály klíčovou roli pro svobodu a demokracii v Československu, uvedl dalajlama v dopise Havlově manželce Dagmar.

dalajlamadalajlama | CTK

Lítost nad smrtí Václava Havla vyjádřil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který v soustrastném dopise napsal, že český exprezident byl morální autoritou své země a své doby. Podle šéfa OSN dokázal odvážně dostát svému krédu života v pravdě, což dokázala jen hrstka jeho současníků.

„Jeho lidství, pokora a slušnost byly příkladem pro nás všechny. Tváří v tvář velkým výzvám současnosti, které budou velkou zkouškou nové generace, budiž nám jeho odvaha inspirací,“ napsal Pan v dopise, jímž vyjadřuje soustrast Havlově rodině i všem občanům Česka.

Světoví státníci Havlovi připisují velké zásluhy na sjednocení Evropy

Havlovi vzdal hold také italský prezident Giorgio Napolitano, který podle agentury ANSA uvedl, že první český prezident byl „hlavním hrdinou demokratického procitnutí, které pokojně znovusjednotilo náš kontinent“. „Jeho smrt by nám měla připomínat ty nejvyšší ambice a motivaci evropského projektu,“ upozornil italský prezident.

V podobném duchu se vyjádřil i europoslanec a mluvčí sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt. „Průkopník svobody, pionýr porozumění národů, architekt sjednocené Evropy a nekorunovaný král občanské společnosti“, tím vším byl podle Posselta zesnulý český exprezident.

„Svými odvážnými slovy o vyhnání sudetských Němců tento československý a později český prezident rozhodujícím způsobem přispěl k tomu, že se národy v srdci Evropy postupně opět setkávají,“ dodal Posselt.

Ruské servery se pozastavují nad mlčením Kremlu

Úmrtí bývalého patří i k hlavním tématům ruských médií. Některá ale zmiňují mlčení Kremlu, který dnes kondoloval k smrti severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Na dotaz, zda se ruský prezident vysloví i k Havlově skonu, tisková služba Kremlu doporučila jen sledovat webovou stránku hlavy státu.

Rusko, Václav HavelRusko, Václav Havel | CTK

„Vůdcové mnoha zemí vyjádřily svou soustrast, ale ruský premiér Vladimir Putin a prezident Dmitrij Medveděv nijak nezareagovali na Havlovu smrt,“ napsal dnes petrohradský server Neva 24.

Nekrolog k Havlově úmrtí dnes otiskl vládní list Rossijskaja gazeta, liberální deníky Vedomosti a Kommersant mimo jiné připomněly, že právě Havel nejvýrazněji přispěl k tomu, že ruský premiér letos nedostal prestižní německou cenu Quadriga.

Havel také nedávno v opozičním listu Novaja gazeta označil ruský politický systém za nedemokratický a vyzval ruskou opozici k vytvoření stínové vlády a k obraně občanů před „policejní a justiční šikanou“. „Ruská společnost svádí boj s nejtvrdší známou formou postkomunismu, s touto zvláštní kombinací starých stereotypů s novým podnikatelsko-mafiánským prostředím,“ okomentoval Havel na žádost redakce situaci po ruských parlamentních volbách.

Moskvané mohou svou soustrast vyjádřit zápisem do kondolenční knihy v budově českého velvyslanectví; podle diplomatů přicházejí hlavně představitelé inteligence a kulturního života.