Tálibán dobyl město Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu

Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf

Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf Zdroj: ČTK

Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
18
Fotogalerie

Islamistické hnutí Tálibán v sobotu dobylo čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf a několik dalších provinčních center a už jen na několik kilometrů se z různých stran přiblížilo ke Kábulu. Metropole a východoafghánský Dželálábád jsou poslední dvě velká města kontrolovaná afghánskou vládou. Do Kábulu v posledních dnech před rychlou ofenzivou islamistů utekly desetitisíce lidí. Některé země kvůli postupu Tálibánu zavřely své zastupitelské úřady a evakuují své občany. Také Česko v sobotu rozhodlo o okamžitém stažení dvou svých diplomatů z Kábulu i o evakuaci jejich místních spolupracovníků. Americký prezident Joe Biden v dnešním prohlášení vyjádřil podporu afghánské vládě, ale zároveň zdůraznil, že další setrvání amerických sil v zemi je pro něj nepřijatelné.

Tálibán v posledních dnech dobyl velký počet provinčních středisek, některá se přitom vzdala bez boje. Pod kontrolou jich má už více než dvě desítky z celkových 34 a ovládá většinu země. V předchozích třech měsících se z Afghánistánu stáhli po téměř 20 letech skoro všichni američtí vojáci i vojáci dalších zemí NATO, mezi nimiž působili také Češi. Několik tisíc amerických vojáků a několik stovek britských vojáků se ale nyní do země vrací kvůli evakuaci personálu ambasád a dalších lidí. Část Američanů dorazila v pátek a dnes. Dnes také Biden oznámil, že schválil zvýšení jejich počtu z původních 3000 na zhruba 5000.

Dnes Tálibán obsadil mimo jiné centrum provincie Paktika (Zarí Šarán) na hranici s Pákistánem, správní středisko provincie Laghmán (Metarlam), která leží na východě mezi Kábulem a Dželálábádem, a město Majmaní (středisko provincie Farjáb), uvedla AP. Islamisté dnes ovládli rovněž provincii Dajkondí, která leží v centrální části země, a provincii Kunar na východě. Obě se podle AP vzdaly bez boje.

V Kábulu hrozí humanitární krize, protože tam během několika dnů před Tálibánem uprchly desetitisíce lidí. Utečenci táboří pod širým nebem a spolu s místními skupují rýži i další potraviny a také léky a zdravotnický materiál. Podle Světového potravinového programu OSN v důsledku bojů v Afghánistánu od začátku roku opustilo domovy na 400 tisíc osob, z toho 250 tisíc od května, kdy se začali stahovat koaliční vojáci.

„Další rok nebo dalších pět let vojenské přítomnosti USA by nemělo žádný význam, pokud afghánská armáda nemůže nebo nechce udržet svou vlastní zemi,“ uvedl v dnešním prohlášení Biden. „Byl jsem čtvrtým prezidentem, který velel americkým vojskům v Afghánistánu - dva republikáni a dva demokraté. Nechtěl bych předat tuto válku pátému (prezidentovi) a nepředám ji.“

Šéf Bílého domu i jeho ministr zahraničí Anthony Blinken zopakovali svou podporu afghánské vládě a upozornili na nutnost diplomatických jednání. Blinkem v dnešním telefonátu s prezidentem Ašrafem Ghaním zdůraznil „nezbytnost pokračování diplomatických a politických snah o zastavení násilí“.

Desetitisíce lidí se mezitím snaží v Kábulu získat víza do ciziny. Mnohé státy ale provoz zastupitelských úřadů omezují nebo ambasády zavírají. Také český ministr zahraničí Jakub Kulhánek rozhodl o okamžitém stažení dvou českých diplomatů z Kábulu na mezinárodní letiště. Stalo se tak na základě informací spojenců a na doporučení českého velvyslance. Čeští občané, kteří se nacházeli v Afghánistánu a o kterých ministerstvo zahraničí ví, jsou podle Kulhánka v bezpečí. Kvůli krizové situace v Afghánistánu dnes večer jednala česká Bezpečnostní rada státu, kterou na Kulhánkovu žádost svolal premiér Andrej Babiš. Podle tiskové zprávy zveřejněné po zasedání Česká republika z Afghánistánu evakuuje kromě českých diplomatů i místní síly, které na kábulském velvyslanectví pracovaly, a to včetně jejich rodin. Česko přemístí i tlumočníky pomáhající české armádě, kteří o to požádali. Evakuační lety jsou naplánovány na nejbližší dny.

Ghaní dnes vystoupil s prvním projevem za několika dní, během nichž Tálibán získal řadu velkých měst. Prezident řekl, že vláda se nevzdá úspěchů, kterých země dosáhla za posledních 20 let, tedy po invazi vedené Spojenými státy. Uvedl také, že jedná s lokálními vůdci i se zahraničím, aby boje co nejdříve skončily.

Tálibán tento týden obsadil mimo jiné druhé a třetí největší město země - Kandahár (asi 650 tisíc obyvatel) na jihu a západoafghánský Herát (téměř 600 tisíc obyvatel). V Kandaháru zabral rozhlasovou stanici, kterou přejmenoval na Hlas šaríe. Šaría je náboženské právo vycházející ze zásad islámu a prosazované Tálibánem. Kandahárský Hlas šaríe má napříště vysílat zpravodajství a citáty z koránu.

K úspěšnému tažení Tálibánu přispěly podle serveru International Business Times i značné příjmy v roce 2020, kdy hnutí získalo 1,67 miliardy dolarů (asi 34,5 miliardy korun), zejména z obchodu s drogami, z těžby surovin i formou darů od soukromých osob ze zemí jako je Pákistán, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty či Katar. Loňské příjmy Tálibánu dosahovaly výše téměř třetiny příjmů afghánského státního rozpočtu.