Teroristé zaútočili na kostely a hotely na Srí Lance. Výbuchy si vyžádaly téměř tři sta mrtvých

Policie a vyšetřovatelé u jednoho z míst výbuchu. (21.4.2019)

Policie a vyšetřovatelé u jednoho z míst výbuchu. (21.4.2019) Zdroj: ČTK

Koordinované výbuchy na Srí Lance si vyžádaly přes 100 mrtvých. (21.4.2019)
Vyšetřovatelé u jednoho z míst výbuchu. (21.4.2019)
První fotografie z místa ukazují hrůzu v kostelích po výbuších
Série výbuchů na Srí Lance zasáhla místní i turisty. (21.4.2019)
Několika kostely na Srí Lance otřásly exploze
23
Fotogalerie

Na turisty oblíbený ostrov Srí Lanku zaútočili v neděli teroristé, kteří o Velikonoční neděli odpálili zhruba ve stejnou dobu výbušniny ve třech kostelech a třech luxusních hotelech. Zemřelo při tom 290 lidí, včetně asi 36 cizinců, a přes 500 dalších osob bylo zraněno. Češi mezi oběťmi podle dosavadních informací české diplomacie nejsou. K atentátům, označovaným za nejhorší teroristický útok v dějinách Srí Lanky, se zatím nikdo nepřihlásil. Policie zatkla zatím 13 podezřelých. Soustrast Srílančanům vyjádřili světoví politici i papež František.

Útoky, většinou sebevražedné, soustředili atentátníci do hlavního města Kolombo a jeho okolí. Exploze na šesti místech nastaly kolem půl deváté ráno místního času, kdy byly kostely plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. Křesťané tvoří ve většinově buddhistické Srí Lance asi sedmi procent obyvatel. Terčem útoků byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole, a evangelický kostel ve městě Batticaloa.

Výbuchy otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba, který zabil dva lidi, a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Podle srílanské televize zemřelo při útocích 215 lidí, ostatní média uvádějí 207 obětí. Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři osoby, které měly zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, nejméně jeden mrtvý pocházel z Číny a dánská diplomacie uvedla, že mezi oběťmi jsou i tři občané Dánska.

"Podle aktuálních informací mezi oběťmi nejsou žádní čeští občané," řekl před 18. hodinou Robert Řehák z ministerstva zahraničí. Podle srílanského ministerstva zahraničí ale zůstává neidentifikováno 25 cizinců a 19 cizinců leží se zraněním v nemocnicích. Čeští turisté, kteří jsou na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže v bezpečí. Na ostrově je podle jeho odhadu 300 až 400 Čechů.

Srílanské úřady vyhlásily po útocích zákaz vycházení, který byl zrušen v pondělí ráno. Později byl vyhlášen zákaz nový, který bude podle agentury Reuters platit v metropoli Kolombu v noci na úterý. I přes zákaz vycházení mohou podle srílanských aerolinií cestující odjet na mezinárodní letiště, musí ale bezpečnostním složkám předložit pas a letenky.

Srílanské úřady také dočasně zablokovaly některé sociální sítě, včetně Facebooku, Instagramu, YouTube a WhatsApp. Chtějí tak zabránit šíření poplašných zpráv a podněcování k náboženské nenávisti. Policie v neděli večer místního času zaznamenala útok na mešitu ve srílanském městě Puttalum a žhářský útok na dva obchody vlastněné muslimy v městečku Kalutara.

V souvislosti i s útoky na kostely a hotely zatkla policie 13 podezřelých. Premiér Srí Lanky Ranil Wickremesinghe novinářům při oznámení osmi zadržených řekl, že všichni jsou Srílančané. Vyšetřovatelé ale prověřují, zda neměli kontakty do zahraničí. K informacím z médií, že úřady dostaly 10 dní předem varování o možných útocích na "prominentní kostely", premiér řekl, že on tyto informace předem neměl. Uvedl, že se musí vyšetřit, proč bezpečnostní složky nepřijaly preventivní opatření.

Obyvatelům Srí Lanky vyjádřili soustrast mnozí světoví lídři, včetně prezidentů USA, Francie či Ruska, německé kancléřky či britské premiérky. Útoky odsoudil i papež František. Srílanskému prezidentovi kondoloval i český prezident Miloš Zeman. Atentáty odsoudila i srílanská muslimská rada, která útočníky označila za "extremistické a násilné živly".

Deset nejhorších teroristických útoků na Srí Lance

290 obětí 21. dubna 2019 - Pravděpodobně teroristické útoky na Srí Lance nepřežilo podle poslední bilance 290 lidí. Terčem útoků, jež se odehrály současně během půl hodiny, byly tři katolické kostely a tři luxusní hotely.

172 obětí - 15. října 1992 - Celkem 172 civilistů bylo povražděno při útoku na čtyři převážně muslimské vesnice na východě Srí Lanky. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) odpovědnost za útok popřela.

147 obětí - 3. srpna 1990 - Při masakru ve vesnici Kathankudi partyzáni z organizace LTTE brutálně povraždili 147 modlících se muslimů.

146 obětí - 14. května 1985 - Teroristický útok extremistů z LTTE ve městě Anuradhapura si vyžádal 146 mrtvých.

127 obětí - 17. dubna 1987 - Tamilští extremisté povraždili v centrální části Srí Lanky 127 vesničanů.

113 obětí - 21. dubna 1987 - Na autobusové zastávce v centru Kolomba explodovala výbušnina v autě LTTE: 113 mrtvých.

112 obětí - 16. října 2006 - Útok sebevražedného atentátníka z LTTE na konvoj námořnictva ve vesnici Digampathana na severovýchodě Srí Lanky si vyžádal 112 mrtvých.

91 obětí - 31. ledna 1996 - Centrem srílanské metropole Kolomba otřásl mohutný výbuch, když před ústřední bankou explodovalo nákladní vozidlo naložené trhavinami a řízené sebevražedným komandem. Zahynulo přes 90 lidí.

68 obětí - 15. června 2006 - Výbuch bomby pod civilním autobusem v severosrílanské provincii Anurádhapura si vyžádal 68 mrtvých. Bezpečnostní mluvčí srílanské vlády z útoku obvinil LTTE.

64 obětí - 24. července 1996 - Dvě mohutné exploze bomb ve vlacích na jižním předměstí srílanské metropole Kolomba zabily 64 lidí.