Texaský guvernér Perry chce kandidovat na prezidenta USA

Rick Perry

Rick Perry

Texaský guvernér Rick Perry se hodlá ucházet o nominaci republikánů na úřad prezidenta Spojených států. Jak prohlásil v telekonferenci se svými voliči, věří, že bude vybrán jako protikandidát současného demokratického prezidenta Baracka Obamy. Perry svoji kandidaturu oznámil hodinu před projevem v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde má zahájit svoji kampaň.

Perry se tak zařadil po bok dalších republikánských kandidátů, mezi nimiž je dosud zřejmě nejviditelnější bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney. Do boje o Bílý dům má rovněž zájem vstoupit Michelle Bachmannová, bývalý guvernér Minnesoty Tim Pawlenty, podnikatel Herman Cain, bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum, kongresman Ron Paul, bývalý guvernér Utahu a velvyslanec v Číně Jon Huntsman a bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich.

Republikánští uchazeči o nominaci dnes v iowském městě Ames měří svoje síly. V nezávazném hlasování se ukáže, jak si kdo stojí. Nejvíce v Iowě mohou získat či ztratit dva uchazeči z Minnesoty, Pawlenty a Bachmannová. Pawlentyho kampaň finančně skomírá a Iowa představuje poslední šanci, jak ji oživit.

Perry, který se hlasování neúčastní, je přijatelný pro různé skupiny republikánských voličů. Šance má i podle průzkumů. V republikánských primárkách by se tak nakonec nejspíš mohlo rozhodovat mezi ním, Romneym a Bachmannovou.

Neúčast v Iowě přitom pro Perryho nepředstavuje problém. Hlasování sice budí značnou pozornost médií, pro vítězství v pozdějších republikánských primárkách ale není určující, tvrdí list The Washington Post. Podle listu výsledky nejsou moc spolehlivé ani co se týče republikánské nominace, ani vítěze samotné prezidentské volby.

Perryho slabinou na cestě do Bílého domu by mohl být Texas

Podle některých komentátorů není jisté, zda by Američané v Bílém domě krátce po únavě z vládnutí George Bushe (v letech 2001-2009) snesli dalšího Texasana. „Kdyby se vědci rozhodli sestavit dokonalého kandidáta republikánů, jako první by vyloučili, že to bude texaský guvernér,“ napsal tento týden časopis The Atlantic. Dodal, že Perryho konzervativismus je navíc drzejší, kontroverznější a extrémnější než Bushův. Jeden pastor dokonce politika nazval „Bushem na steroidech“, uvedl časopis.

Někteří komentátoři ale naopak podotýkají, že Perry je pro současné republikány někdy možná až příliš málo konzervativní. Například v otázce imigrace, kde zastával spíše umírněná stanoviska.

Perry, jenž právě Bushe v roce 2000 vystřídal v křesle guvernéra, se v každém případě od svého někdejšího politického mentora snaží distancovat. Časopis National Review navíc upozornil na to, že Perryho vztahy s politickým klanem Bushů nejsou příliš vřelé a že zatímco bývalý prezident v Texasu patří ke smetánce, současný guvernér je spíše outsider.

„Je jiná doba a jsem jiný člověk,“ říká ke srovnávání s Bushem sám Perry, který podle týdeníku New Yorker své „texasanství“ nijak neskrývá a nosí více kovbojského oblečení „než šestiletý chlapec na Halloween“. “(Předvolební) debata nebude o tom, z jakého jsem státu. Nebude o tom, komu se podobám, jako kdo se možná chovám a koho připomínám, když mluvím. Tahle kampaň bude o pracovních místech,“ řekl guvernér a dodal, že právě v tomto ohledu má nejlepší výsledky.

Časopis The Atlantic uvedl, že Perry, který je nejdéle sloužícím guvernérem v zemi, si skutečně vede dobře. Podle studie dallaské pobočky centrální banky v Texasu od poloviny roku 2009 vzniklo 37 procent všech pracovních míst ve Spojených státech. Stát má nicméně nezanedbatelnou míru chudoby a nejvyšší poměr obyvatel bez zdravotního pojištění v zemi. Perry přesto může v kampani stavět na to, že v Bílém domě ohledně zaměstnanosti zopakuje to, co se mu povedlo v Texasu.