Trump kritizoval možný zákaz TikToku, Facebook označil za nepřítele lidu

Donald Trump vytáhl do boje proti společnosti Meta Platforms.

Donald Trump vytáhl do boje proti společnosti Meta Platforms. Zdroj: Profimedia

Bývalý americký prezident, který bude letos v listopadu o tuto funkci usilovat znovu, Donald Trump kritizoval návrh zákona, jenž má přinutit společnost ByteDance k prodeji sociální sítě TikTok. Takový krok by podle něj mohl zvýhodnit platformu Facebook. Pokud by firma do 30. září TikTok neprodala, úřady by aplikaci ve Spojených státech zakázaly. Američtí zákonodárci se obávají, že čínská vláda má přístup k datům uživatelů.

Trump, který se paradoxně sám snažil TikTok zakázat v roce 2020, nyní uvedl, že zákon by nespravedlivě zvýhodňoval společnost Meta Platforms, vlastníka sociálních sítí Facebook a Instagram. Současný americký prezident Joe Biden prohlásil, že opatření po případném schválení podepíše.

Ačkoliv Trump vnímá TikTok jako hrozbu, zároveň je proti jeho zákazu. „Bez TikToku může vzrůst Facebook, který společně s mnoha dalšími médii považuji za nepřítele lidu,“ prohlásil Trump. Zároveň poznamenal, že na TikToku je mnoho mladých lidí, kteří by se bez něj zbláznili.

Společnost Meta v roce 2021 znemožnila Trumpovi přístup k jeho účtům na Facebooku a Instagramu kvůli příspěvkům týkajících se útoku na Kapitol, kdy dav Trumpových příznivců během 6. ledna 2021 obsadil sídlo Kongresu v době projednávání volebních výsledků. Bývalý prezident může své profily znovu používat od ledna 2023.

Čínská vláda údajně podle amerických zpravodajských služeb využívá TikTok k podkopávání demokracie a vytváření pochybností o vedoucím postavení Spojených států. „Účty čínské vlády se během první poloviny volebního cyklu v roce 2022 zaměřily na kandidáty obou politických stran,“ uvedly americké tajné služby (DNI).

Sociální sítě hrají významnou roli v amerických prezidentských volbách. Agentura Bloomberg minulý týden upozornila na Trumpovo osobní setkání s miliardářem a majitelem sociální sítě X (dříve Twitter) Elonem Muskem. Trump podle Bloombergu žádal Muska o podporu v jeho prezidentské kampani. Zda mu ji podnikatel přislíbil, není jasné.