Trumpovo vítězství Američanům prodraží půjčky

Oslava Trumpovy výhry

Oslava Trumpovy výhry Zdroj: reuters

Donald Trump
2
Fotogalerie

Pouhých osm hodin od potvrzení Donalda Trumpa do čela Bílého domu stačilo k tomu, aby roční náklady na desetiletou půjčku Washingtonu narostly o pět procent. Americe se prodraží především dlouhodobé financování, podle dat Thomson Reuters nyní žádají věřitelé po Spojených státech za investici do zámořských dluhopisů vyšší úrok v případě půjček poskytnutých na dobu od pěti do třiceti let. 

„Plány na rozsáhlé daňové škrty při zachování vysokých vládních výdajů vedených chystanými investicemi do infrastruktury mohou do budoucna vést k podstatnému nárůstu amerického vládního dluhu. Pokud by tak Donald Trump naplnil své předvolební sliby, věřitelé by zemi vnímali jako perspektivně rizikovější,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Výnos požadovaný věřiteli Spojených států za půjčku rostl spolu s tím, jak se investoři zbavovali dlouhodobých dluhopisů americké vlády. Co vyděsilo americké věřitele, to naopak pomohlo akciím. Štědré výdajové přísliby z americké pokladny i méně regulace pro některá odvětví odstartovaly éru Donalda Trumpa v čele Ameriky na Wall Street růstem.

Akciový index Dow Jones otevřel první povolební den o více než čtvrt procenta silnější. Vydělat se dalo zejména na akciích farmaceutických firem, které v osobě novopečeného prezidenta tuší vstřícného partnera pro svůj byznys. „Hillary Clintonová chtěla silnější regulací sáhnout na marže farmaceutických firem a na jejich výdaje na reklamu,“ říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Akcie sektorových gigantů jako Pfizer nebo Gilead tak na počátku obchodování posilovaly i o více než osm procent. Větší volnost na zámořském trhu pomohla k masivnímu růstu i jejich evropským protějškům, akcie farmaceutických firem jako Novartis a Sanofi zdražily o více než tři procenta.

Simpsonovi vítězství Trumpa předpověděli

Volbu Trumpa slavily na Wall Street i banky, největší hráči jako Bank of America, Wells Fargo nebo JP Morgan těžili z Trumpovy volby na startu kolem čtyř procent. „Příčinou je Trumpův příslib zrušit balík regulací finančního sektoru, známý jako Dodd-Frankův zákon,“ dodává Horská.

Odvrácenou stranu amerických voleb pocítily především evropské automobilky s tradičním odbytem v zámoří. „Důvodem jsou především obavy, že ze strany nové administrativy dojde ke zvýšení cel a dalších překážek v dovozu aut,“ uvádí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka.

Samotná volba Donalda Trumpa byla nicméně podle ekonomů pro finanční trhy teprve prvním z impulzů. „Od této chvíle dál budou trhy citlivě reagovat na každý Trumpův projev, kterým bude odhalovat své skutečné záměry. Vítězi a poražení se teprve budou formovat v této fázi,“ soudí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

Finanční trhy během prvního povolebního dne postupně mírnily své reakce. Symbolem návratu ke stabilitě byl vývoj cen zlata. Zatímco drahý kov během středeční noci zprvu podražil o pět procent, během dne propadla unce zlata na 1287 dolarů, tedy níže než v několika dnech bezprostředně předcházejících prezidentským volbám.