Turecko chce opět do EU. PayPal jedná o převzetí firmy obchodující s kryptoměnami

Turecký prezident Erdoğan výrazně otočil svou politiku. Po loňských konfliktech s EU, chce opět usilovat o vstup země do evropského bloku. Hodlá také důsledněji dodržovat lidská práva.

Turecký prezident Erdoğan výrazně otočil svou politiku. Po loňských konfliktech s EU, chce opět usilovat o vstup země do evropského bloku. Hodlá také důsledněji dodržovat lidská práva. Zdroj: Reuters

Americký fintech gigant PayPal chce koupit start-up Curv, který se specializuje na kryptoměny. Rozhovory jsou ale teprve v počáteční fázi.
Evropská unie a Spojené státy uvalily na Rusko sankce kvůli věznění opozičníka Alexeje Navalného (na snímku). Plynovodu Nord Stream 2, ani ruských oligarchů z Putinova okolí se však nové postihy nedotknou.
Japonský miliardář zaplatí osmi lidem cestu na Měsíc s Muskovou společností SpaceX. Hlásit se může kdokoliv. Ilustrační snímek.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Erdoğan otočil, chce chránit lidská práva 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan ve svém úterním projevu představil nový vládní plán, jehož cílem je zlepšit fungování soudního systému v zemi a důslednější ochrana lidských práv. Turecko chce prý také znovu usilovat o vstup do Evropské unie a domluvit se s blokem na zrušení víz. Minulý měsíc Erdoğan nečekaně vyzval k vytvoření nové turecké ústavy a plánoval rovněž zlepšit vztahy Ankary s Washingtonem. Jedná se o výrazný obrat v prezidentově dosavadní politice. Turecko se loni dostalo do ostrého sporu s Řeckem a později celou EU kvůli turecké těžbě ropy a zemního plynu ve východním Středomoří.  

Sankce za Navalného se Nord Streamu 2 nedotknou

Evropská unie a Spojené státy v úterý uvalily sankce na Rusko kvůli věznění opozičního předáka Alexeje Navalného. Postihy se dotknout například generálního prokurátora Igora Krasnova nebo hlavního vyšetřovatele Alexandra Bastrykina. Potrestáno bylo i několik ruských podniků. Američané hodlají uvalit další sankce na Moskvu v příštích týdnech, také kvůli údajným ruským kyber-útokům na jejich federální úřady. Brusel naopak odmítl výzvy části europoslanců zastavit stavbu ruského plynovodu v Baltském moři Nord Stream 2. Navalnyj má strávit za mřížemi ještě dva a půl roku. Svůj trest označuje za politicky motivovaný. 

     

Z trhů a burz 

Americké trhy padaly, evropské naopak

Akcie ve Spojených státech se po pondělním prudkém růstu včera propadly. Dolů je táhly především velké technologické tituly Apple či Tesla. Index S&P 500 se snížil o 0,81 procenta, Dow Jones odevzdal 0,46 procenta a Nasdaq oslabil o 1,69 procenta. Západoevropské burzy naopak navázaly na dobré výkony z počátku týdne a uzavřely obchodování v zisku. Panevropský index STOXX Europe 600 a německý DAX vyrostly shodně o 0,19 procenta. Francouzský CAC 40 zpevnil o 0,29 procenta a britský FTSE 100 se zvýšil o 0,38 procenta. 

PayPal vyhlíží novou akvizici 

Jedna z největších a nejstarších fintech společností na světě PayPal podle agentury Bloomberg jedná o převzetí amerického start-upu Curv, který se specializuje na převod a ukládání kryptoměn. Různé zdroje uvádějí, že za něj nabízí až 300 milionů dolarů, tedy asi 6,5 miliardy korun. Rozhovory jsou ale teprve v rané fázi a k transakci možná nakonec nedojde. PayPal se dlouhodobě snaží rozšířit své portfolio v oblasti kryptoměn. Na investory ale zpráva nezapůsobila. Akcie PayPalu včera klesly o 1,62 procenta na 269,19 dolaru.          

Video dne

„Podívejte se na toto video a dozvíte se více o náboru. Zároveň obsahuje speciální vzkaz od Elona Muska.“

Japonský miliardář Jusaku Maezava, jenž podniká v módním průmyslu, hledá osm dobrovolníků, které vezme s sebou na let k Měsíci v roce 2023 v kosmické lodi od Muskovy společnosti SpaceX. Maezava řekl, že veškeré výdaje zaplatí sám a přihlásit se může kdokoliv.   

Stane se dnes

  • Britský ministr financí Rishi Sunak představí návrh státního rozpočtu. Očekává se, že vyčlení v přepočtu asi padesát miliard korun na očkování proti koronaviru. 
  • Německá kancléřka Angela Merkelová bude jednat s premiéry spolkových zemí o osudu karantény, která v Německu prozatím platí do 7. března. 
  • Finanční výbor amerického Senátu bude hlasovat o kandidátech prezidenta Joea Bidena na vládní posty. Volí se například nový ministr zdravotnictví USA či náměstek americké ministryně financí. 
  • Akciová burza ve Frankfurtu nad Mohanem večer oznámí nové složení svého hlavního indexu DAX.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji podnikatelské aktivity v eurozóně za únor.