Tymošenková dál drží hladovku, spory kolem Eura se hrotí

Julija Tymošenková ve vězení.

Julija Tymošenková ve vězení. Zdroj: ctk

Navzdory výzvám rodiny, stoupenců i zahraničních politiků vězněná ukrajinská expremiérka Julije Tymošenková svou hladovku nepřeruší. Drží ji přitom už dva týdny. Naopak vyzvala k zesílení mezinárodního tlaku. Ukrajina je mezi diplomatickými mlýnskými kameny i kvůli blížícímu se fotbalovému Euru, které země spolupořádá. Evropští politici hrozí jeho bojkotem, zastání má v tomto směru Ukrajina alespoň od ruského prezidenta Vladimira Putina, podle něhož by se sport neměl míchat s politikou.

Hladovka Tymošenkové, která dnes vstoupila do čtrnáctého dne, je účinnou formou, jak svět upozornit na neblahý vývoj událostí na Ukrajině, řekla novinářům dcera vězněné političky Jevhenija Tymošenková. „Její život je ohrožen. Domnívá se ale, že se nemůže jen tak vzdát a svůj protest prostě zastavit. Dnes jsou zapotřebí extrémní kroky, aby svět věděl, co se na Ukrajině děje. Kritická mez už byla překročena,“ řekla.

Podle obhájce Tymošenkové Serhije Vlasenka expremiérka výrazně zhubla a téměř se nepohybuje. Denně pije vodu, k pokusům o nucenou výživu se vězeňské úřady zatím neodhodlaly. Poslední vězeňskou procházku absolvovala Tymošenková loni 5. listopadu.

„Prosíme ji samozřejmě, aby s hladovkou přestala,“ řekla novinářům Jevhenija Tymošenková. „Záleží nám hlavně na jejím zdraví, na životě.“

Apel na přerušení hladovky adresoval do Charkova i vůdce politické strany Udar, proslulý ukrajinský boxer Vitalij Kličko. „Se znepokojením čteme poslední zprávy o stavu vašeho zdraví. Prosíme vás, abyste hladovku zastavila, protože ohrožuje nejen vaše zdraví, ale i váš život. Ukrajina vaši sílu potřebuje,“ uvádí Kličko.

Putin bojkot neschvaluje, s vězněním Tymošenkové ale nesouhlasí

K výzvám zajistit humanitární řešení kauzy vězněné ukrajinské expremiérky se dnes připojil předseda polské vlády Donald Tusk. Pokud se ukrajinské úřady o takové řešení nezasadí, dramaticky to podle něj poškodí dobré jméno Ukrajiny ve světě.

Tusk se nicméně vyslovil proti snahám bojkotovat blížící se evropský fotbalový šampionát, jehož je Polsko spolu s Ukrajinou pořadatelem. Tymošenková by sama podle Tuska neschvalovala, kdyby léta příprav na mistrovství vyšla nazmar.
Podobný názor má i ruský prezident. „Myslím, že sport by se neměl za žádných okolností míchat s politikou, obchodem a dalšími záležitostmi,“ prohlásil Putin. Dodal, že sport má zůstat jen sportem.

Podle DPA Putin také řekl, že Rusko by mohlo převzít léčení bývalé ukrajinské premiérky, která trpí vyhřezlou meziobratlovou ploténkou. Moskva by to prý „ráda“ učinila, pokud by si to Tymošenková sama přála a pokud by k tomu dal Kyjev souhlas.

Putin rovněž kritizoval verdikt sedmiletého vězení, ke kterému byla Tymošenková kvůli údajně nevýhodné smlouvě na dodávky plynu odsouzena. Zdůraznil, že zmíněná smlouva byla v souladu se zákonem.

Ukrajina je kvůli Tymošenkové pod silným mezinárodním tlakem. Bojkot se netýká jen nadcházejícího Eura, ale také středoevropského summitu na Krymu, který na příští týden svolal ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Vrcholnou schůzku již odřeklo osm prezidentů včetně Václava Klause.