Ukrajinský prezident odjel řídit akce armády do Slavjanska

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov (na snímku uprostřed) se účastnil vojenských akcí u Slavjansku

Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov (na snímku uprostřed) se účastnil vojenských akcí u Slavjansku Zdroj: CTK

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov se dnes nečekaně objevil na armádním postu u vzbouřeneckého města Slavjansk, kde v maskovací uniformě a neprůstřelné vestě "koordinoval akce armádních složek". Ukrajinská armáda nedávno obnovila útok na město. V úterý v oblasti zahynulo při střetech prý až několik stovek rebelů.

Turčynov na velitelském stanovišti podle ukrajinské televize Espreso spolu s ministrem vnitra Arsenem Avakovem přijímal hlášení velitelů a dohlížel na činnost štábu „protiteroristické operace“.

Slavjansk je od počátku týdne místem soustředěného útoku ukrajinské armády na povstalecké pozice. Tvrdé boje hlásí místní média zejména z předměstské obce Semenivka, kde podle nepotvrzených údajů zahynuly už stovky proruských radikálů. Na místa soustředění povstaleckých skupin dopadaly letecké pumy a minometné granáty i dnes.

Turčynov u Slavjanska svému novinářskému doprovodu oznámil, že rusko-ukrajinskou hranici v centrálním a jižním sektoru Luhanské oblasti blokuje ukrajinská armáda. Pohraniční stráž se zatím snažila o posílení ostrahy hranic, o jejich úplném uzavření se dosud nehovořilo. Velení si od této operace slibuje odříznutí zásobovacích cest z Ruska a zastavení přesunů ruských ozbrojenců do Doněcké a Luhanské oblasti.

Povstalci prý vytvořili koridor do Ruska

Jiný obrázek o situaci na rusko-ukrajinských hranicích podává agentura AP, podle níž dnes povstalci vyhnali ukrajinské pohraničníky hned ze tří hraničních postů. Jeden z nich ve městečku Sverdlovsk jižně od Luhanska má prý sloužit k vytvoření „humanitárního koridoru,“ jímž bude mít civilní obyvatelstvo možnost uprchnout před válečným chaosem do Ruska.

Obsazení hraničních přechodů je podle AP projevem neschopnosti špatně vycvičených a nedostatečně vyzbrojených ukrajinských vojáků potlačit vzpouru separatistů. List Ukrajinska prava incident potvrdil s tím, že pohraničníci odešli ze Sverdlovska bez boje. Post prý obsadili ruští kozáci.

Ukrajinská média dávají hraniční koridory povstalců do souvislosti s rostoucím tlakem armády na vzbouřenecké pozice. Ve Slavjansku a řadě dalších svých opěrných bodů radikálové ztrácejí iniciativu a snaží se prý vmísit mezi civilní obyvatelstvo prchající z města. Spíš než k humanitárním účelům má podle agentury Unian okupace hraničních přechodů složit ke krytí ústupu separatistů na ruské území.