Ukrajinští separatisté se snaží narušit volby

Ukrajinská vlajka přemalovaná vlajkou separatistické Doněcké lidové republiky

Ukrajinská vlajka přemalovaná vlajkou separatistické Doněcké lidové republiky Zdroj: CTK

Osud nedělních prezidentských voleb na Ukrajině je stále nejistější. Separatisté na východě země dávají najevo, že je neuznají, a už nyní se je pokoušejí narušit. Členové volebních komisí jsou podle ukrajinských zdrojů zastrašováni, výjimkou nejsou jejich únosy. Obyvatelé odbojných oblastí navíc mají podle sociologů jen malý zájem odevzdat své hlasy.

Ukrajinska Pravda včera uvedla, že šéfa volebního okrsku v Doněcku unesli neznámí lidé. „Uvedli, že předsedu propustí, pokud celá komise zastaví svou činnost,“ citoval list předsedu Výboru voličů Ukrajiny Oleksandra Černěnka. Ozbrojenci také obsadili sídlo místní komise v Šachtarsku, hlášeny byly i další podobné incidenty. Dá se přitom předpokládat, že násilí na východě se bude s blížícím se víkendem stupňovat.

Premiér Arsenij Jaceňuk však prohlásil, že se „ navzdory pletichám teroristů“ hlasování uskuteční po celé zemi. „Uvědomujeme si, že na některých zvláštních místech jsou potíže s prováděním předvolební kampaně, ale takových míst je málo, takže to nebude mít vliv na výsledek voleb,“ prohlásil premiér. Zdůraznil, že v Doněcké a Luhanské oblasti budou během hlasování přijata speciální bezpečnostní opatření.

Zmíněné regiony přitom pokračují ve snaze o odtržení od Ukrajiny. Samozvaná Luhanská republika na sklonku víkendu přijala svou vlastní ústavu a zvolila své vedení. Vláda v Kyjevě oznámila, že ve Slovjansku a Kramatorsku není z bezpečnostních důvodů možné vyplácet penze a platy ze státního rozpočtu.

Z Ruska včera přišla zpráva, která by mohla snížit napětí. Prezident Vladimir Putin prý poslal do kasáren vojáky, kteří působili u hranic. Západ ale žádný pohyb nezaznamenal a generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen připomněl, že jde o třetí takové prohlášení Kremlu.

Ropa a plyn u Krymu
Mezi zisky, které si Moskva připsala záborem Krymu, mohou patřit i rozsáhlá naleziště ropy a plynu v hodnotě bilionů dolarů, napsal list New York Times. Zdůrazňuje, že Rusko s poloostrovem ovládlo i velký kus moře, které by mohlo skrývat nerostné bohatství. Podle některých expertů by se totiž Černé moře svými nalezišti mohlo vyrovnat Severnímu. Průzkumy jsou ale zatím v raném stadiu. V roce 2012 získala od ukrajinské vlády na probádání ložisek licenci skupina firem v čele s Exxon Mobil a Royal Dutch Shell. Zájem tehdy projevil i Lukoil, Kyjev však usiloval o snížení energetické závislosti na Rusku. Rosněfť ve stejném roce podepsala s Eni dohodu o průzkumu ruského území v severovýchodní části moře. Analytici ale uvádějí, že ukrajinské vody jsou atraktivnější.