Unesené Češky v Pákistánu? Jde o výjimečný případ, říkají místní

Jedna z Češek unesených v Pákistánu

Jedna z Češek unesených v Pákistánu Zdroj: FB Hanka a Tonca domu

Případ dvou Češek unesených v Pákistánu, po nichž místní úřady už téměř dva roky marně pátrají, je v této asijské zemi - nechvalně proslulé terorismem - velmi výjimečný. Je o tom přesvědčen pákistánský policista, který je s detaily případu obeznámen, i pákistánský novinář, jenž se kauzám unesených cizinců v zemi věnoval.

Únosy, které ještě před několika roky pravidelně plnily stránky světových médií, podle obou zdrojů v poslední době v Pákistánu prakticky vymizely. Důvodem je prý větší obezřetnost zahraničních hostů i vývoj v sousedním Afghánistánu.

České turistky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny 13. března 2013 v jihozápadní provincii Balúčistán, když cestovaly z Íránu do Indie a jejich mikrobus zastavili asi 120 kilometrů od hranice s Íránem neznámí ozbrojenci. Vyjma dvou zveřejněných videí nemají úřady o dívkách žádné informace.

„Únosci se neozvali, není po nich (Češkách) žádná stopa,“ řekl bez dalších podrobností zvláštnímu zpravodaji ČTK minulý týden policista, který pracoval pro pákistánskou tajnou službu a který si nepřeje zveřejnit své jméno.

Češky unesené v PákistánuČešky unesené v Pákistánu | FB Hanka a Tonca domuUnesené dívky

Skutečnost, že únosci o sobě nedali za celé dva roky vědět, je podle něj v Pákistánu neobvyklá. „Pokud by byly uneseny pro výkupné, únosci se po nějakém čase ozvou. Může to trvat měsíce, ale ne roky,“ tvrdí. Jeho slova potvrzuje Vahíd Chalfe z pákistánského deníku Dawn. „Je to velmi neobvyklé,“ souhlasí. „Možná se dostali do rukou někomu, kdo je chtěl prodat nějaké ozbrojené skupině, ale pak se něco stalo, protože je kolem toho naprosté ticho,“ dodal v rozhovoru minulý týden.

V pondělí ředitel pákistánského Národního úřadu pro krizové situace (NCMC) Saúd Azíz uvedl, že pákistánské úřady mají podezření, že by dívky mohly být v Afghánistánu, a chtějí Afghánce požádat o pomoc při pátrání.

Podle obou Pákistánců oslovených ČTK nalezení dívek znesnadňuje charakter oblasti, kde zmizely. „Je to pustá země, velmi hornatá. Je to velmi obtížný terén. Američanům trvalo deset let, než tam našli (vůdce teroristické organizace Al-Káida) Usámu bin Ládina,“ poznamenal policejní důstojník. „Ta oblast je sice na jednu stranu pustá, hodně aktivit tam ale má Taliban,“ doplnil Chalfe.

Zhruba v těchto místech, 120 kilometrů o Íránské hranice, byly dívky uneseny:

Na základě jednoho ze zveřejněných videí, v němž se Češky přimlouvaly za propuštění pákistánské lékařky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA, se žurnalista domnívá, že by za únosem mohla stát Al-Káida. „Možná byly uneseny pro nějaký jiný důvod, ale podle mě se dostaly do rukou lidí, kteří jsou přímo napojeni na Al-Káidu. Mohl je unést třeba Taliban a předat Al-Káidě,“ uvažuje i na základě znalosti prostředí v Balúčistánu a skupin, které tam operují.

Únosy vymizely

Případ dvou Češek vyniká na pozadí skutečnosti, že únosy cizinců v Pákistánu v poslední době podle obou citovaných zdrojů prakticky vymizely.

„Nevím o tom, že by teď docházelo k únosům cizinců,“ tvrdí Chalfe, který se v minulosti těmto kauzám věnoval. „Tato hrozba se teď zmenšila. Když dochází v Afghánistánu k jednání s Talibanem, nemá (tato organizace) důvody unášet cizince,“ dává tento trend do souvislosti se snahami kábulské vlády smírně urovnat dlouholetý ozbrojený konflikt s islámskými fundamentalisty.

Podle pákistánského policisty svou roli při poklesu počtu únosů sehrává i skutečnost, že po vlně teroristických útoků a únosů cizinců v minulých letech přijíždí do jihoasijské země méně zahraničních turistů. A ti, co se tam už vypraví, se pohybují v méně rizikových oblastech než je ta, kam se před necelými dvěma roky vydaly mladé Češky.