Unijní daň z finančních transakci vynese až 55 miliard eur

Brusel chce na dani vydělat až 55 miliard eur za rok

Brusel chce na dani vydělat až 55 miliard eur za rok Zdroj: ctk

Daň z finančních transakcí, kterou schválila Evropská komise, ročně vynese až 55 miliard eur. řeckl to dnes šéf komise José Manuel Barroso. Česká vláda už dříve zavedením daně odmítla.

„Je čas, aby finanční sektor přinesl společnosti svůj příspěvek,“ řekl Barroso ve Štrasburku před europoslanci při přednesu zprávy o stavu Evropské unie. Připomněl, že členské státy v posledních třech letech schválily pomoc či záruky pro finanční sektor ve výši 4600 miliard eur.

„S tímto návrhem se Evropská unie stane předjezdcem v globálním zavádění daně z finančních transakcí,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí eurokomisař pro daňové otázky Algirdas Šemeta. „Jsem přesvědčený, že naši partneři v G20 budou zájem tuto cestu následovat,“ dodal.

Česká vláda koncem srpna uvedla, že se zavedením daně z finančních transakcí nesouhlasí. Podle premiéra Petra Nečase má v této věci kabinet podporu České národní banky. Nečas upozornil, že by šlo o průlomový moment, protože případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by de facto vedl k zavedení prvních evropských daní.

„Samozřejmě my nemáme sebemenší pochybnosti, že banky by za jakékoli finanční transakce přenesly náklady poplatků na koncové uživatele, čili na klienty. Koneckonců jak už to banky v České republice díky své poplatkové politice dělají,“ řekl Nečas.

Plán na zavedení daně z finančních transakcí podporuje Německo. Proti ostře vystoupila například Británie a řada evropských bank, podle nichž tato daň nebude mít na stabilizaci trhů žádný vliv.

Londýn dnes kritický postoj zopakoval. „Jakákoli daň z finančních transakcí by musela být uplatňována globálně a je celá řada praktických věcí, které je třeba dopracovat,“ citovala agentura Reuters prohlášení britského ministerstva financí. To nicméně v případě, že by šlo o koordinované a globální opatření, by neměl být problém.

Za špatné řešení návrh označil i europoslanec Jan Zahradil. „To zní velice pěkně, nějaký malý poplateček za finanční transakce, ale ve skutečnosti to povede k jedinému výsledku: finanční instituce přehodnotí své působiště a opustí území Evropy a oslabí naši ekonomiku,“ řekl.

Podobnou obavu vyslovil i jeho lidovecký kolega Jan Březina. „Avizované příjmy 55 miliard eur při zavedení daně z finančních transakcí jsou chimérou,“ řekl. Přesunutím transakcí mimo EU se totiž prý banky této daňové povinnosti „elegantně vyhnou“. Zatím není jasné, od kdy by mohla daň začít případně platit. Například podle agentury AFP by to nemělo být dříve než v roce 2014.