Únik dat odhalil tajemství karibského souostroví. Skrývá majetky z celého světa

Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy Zdroj: CC BY 2.0: Gail Frederick

Gruzínský premiér, indický poslanec, bývalý thajský ministr, politik z prominentní pákistánské dynastie či dcera bývalého filipínského diktátora. Tato zdánlivě nesourodá skupina má jeden společný rys. Všichni ukrývají své majetky na Britských Panenských ostrovech.

Odhalení totožnosti tisíců majitelů anonymního majetku na karibském ostrově umožnil rozsáhlý únik informací z místních bank. Záznamy týkající se asi 130 tisíc lidí a 120 tisíc firem ze 170 zemí přinesla organizace Mezinárodní sdružení investigativních novinářů. Podle odhadu bývalého hlavního ekonoma společnosti McKinsey majílidé v daňových rájích uloženo až 32 bilionů dolarů (asi 644 bilionů korun).

Mezi prominenty, kteří na Britských Panenských ostrovech ukryli svůj majetek, je například gruzínský premiér Bidzina Ivanišvili. Dcery azerského prezidenta Ilhama Alijeva pro změnu vlastní na souostroví firmy, jejichž ředitelem je azerský magnát Hassan Gozal, který získal řadu státních zakázek.

Majetek si do Karibiku ukryl také britský miliardář Scot Young, který si nyní odpykává trest vězení za to, že během rozvodu se svou ženou nepřiznal skutečnou výši svého jmění. N seznamu se objevil i pokladník volební kampaně francouzského prezidenta Françoise Hollandea Jean-Jacques Augier nebo baronesa Carmen Thyssenová-Bornemiszová, nejbohatší španělská sběratelka umění.

Zveřejněný seznam může znamenat potíže i pro ruského vicepremiéra Igora Šuvalova, jehož zena se na soupisu rovněž objevuje. Šuvalov je totiž blízkým spolupracovníkem ruského prezidenta Vladimira Putina, který prosazuje tvrdý postup vůči ruským politikům s nepřiznanými majetky v zahraničí.

Neochota Řeků přiznat majetek roste

Podle Mezinárodního sdružení investigativních novinářů je mezi majiteli utajených firem v daňových rájích množství Řeků. Organizace uvádí, že jen čtyři ze 107 firem s řeckým majitelem na Britských Panenských ostrovech, které prověřila, jsou registrované u britských daňových úřadů. Dvě z odhalených firem například sloužily jen k tomu, aby přes ně jejich majitel mohl diskrétně koupit a renovovat jachtu Christina O, která dříve patřila slavnému řeckému miliardáři Aristotelovi Onassisovi.

Řecké ministerstvo financí slíbilo prověřit všechny uniklé informace. Podle dat ministerstva počet Řeků, kteří tají své majetky, stále roste. Dokazuje po prudký pokles daňových příjmů ze zahraničních majetků Řeků. Zatímco v roce 2010 činil 3,4 milionu eur, do roku 2012 spadl o 90 procent.

Ve Velké Británii vyvolal seznam z Britských panenských ostrovů kritiku opozice. Podle liberála lorda Oakeshotta ostrovy „poškozují tvář Británie“. „Jak může (ministerský předseda) David Cameron na summitech G8 s vážnou tváří volat po přísném vymáhání daní od velkých firem, když dovolíme Britským Panenským ostrovům, aby využívaly britské právo a britskou ochranu k nasávání špinavých peněz?“ ptal se. Po zásahu Londýna volají také protikorupční organizace.