Unikátní materiál grafen našel nové využití

Umělecké ztvárnění procesu přeměny dvou vrstev grafenu na diamen v okamžiku, kdy se danou fólií pokusí proniknout rychle se pohybující předmět – třeba kulka.

Umělecké ztvárnění procesu přeměny dvou vrstev grafenu na diamen v okamžiku, kdy se danou fólií pokusí proniknout rychle se pohybující předmět – třeba kulka. Zdroj: City University of New York

Dvě vrstvy grafenového filmu se v okamžiku aplikace síly nečekaně mění na film pevnější než diamant. Vědci věří, že díky tomu vznikne nová generace balistických ochranných prostředků.

Od okamžiku, kdy vědci poprvé v roce 2004 úspěšně izolovali grafen – unikátní materiál z uhlíkových atomů uspořádaných do dvourozměrného hexového vzorce – neuplynul jediný kvartál, aniž by byly přetřásány či rovnou potvrzeny revoluční možnosti využití grafenu. Ty sahají od nanotrubiček, které jímají vlhkost ze vzduchu, přes supervodivé obvody, extrémně pevná pavoučí vlákna , speciální bateriové elektrody urychlující nabíjení, po fotovoltaické fólie, pevné plátování či implantáty urychlující dorůstání kostí.

Vědci z City University of New York nyní tvrdí, že naskládáním několika vrstev grafenu na sebe vznikne tuhá fólie, která se v okamžiku, kdy se skrze ni pokusí proniknout nějaký předmět, mění v pevný, neproniknutelný „štít“ - diamen.

„Jde o nejtenčí film na světě s pevností a tvrdostí diamatu,“ popsala vlastnosti nového materiálu vedoucí studie Elisa Riedo. Podle ní proběhne mezi vrstvami grafenu podobný proces, jakému je podroben uhlík před tím, než je přeměněn na diamant.

Výzkumný tým rovněž odhalil, že v okamžiku přeměny v diamen se v celé fólii radikálně sníží vodivost. Tato vlastnost by mohla najít využití při výrobě specifických elektronických komponent. Hlavní vlastnost, tedy rychlé ztvrdnutí na úroveň pevnosti diamatu, však nahrává hlavně k potenciální výrobě ultralehkých balistických ochran – neprůstřelných vest či nových generací pancéřování pro vojenská vozidla.