Uprchlický tábor na ostrově Lesbos hoří. Vědci z Oxfordu přerušili test nové vakcíny

Ranní přehled - uprchlický tábor

Ranní přehled - uprchlický tábor Zdroj: E15

Požár zničil uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos.
Požár v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos.
Požár v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos.
Požár v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos.
Požár v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos.
16
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události:

Testování zastaveno

Farmaceutická společnost AstraZeneca zastavila testování své nové vakcíny proti onemocnění COVID-19, kterou vyvíjela ve spolupráci s univerzitou v Oxfordu. Jeden z testovaných dobrovolníků totiž nečekaně onemocněl. Akademická obec vkládala v očkovací látku velké naděje, poté co úspěšně prošla prvními dvěma fázemi testů. Mezinárodní skupina vědců zároveň znovu zpochybnila účinnost ruské vakcíny Sputnik 5. Pozitivní studie zveřejněná britským medicínským magazínem The Lancet prý obsahuje nepravděpodobná tvrzení. 

Tábor pro migranty v plamenech

Největší uprchlický tábor v Řecku - Moria - zachvátil dnes ráno masivní požár. Zařízení na řeckém ostrově Lesbos, které bylo dlouhodobě terčem kritiky pro svoji přeplněnost, obývá 13 tisíc migrantů. Zatím není jasné, jak požár vznikl. Podle posledních zpráv se však uprchlíky podařilo včas evakuovat a nedošlo k žádným ztrátám na životech. Evakuace byla nicméně náročná, neboť v táboře je 35 lidí s pozitivním testem na koronavirus.  

Z trhů a burz:

Burzy padaly kvůli brexitu

Evropské akciové trhy po pondělním růstu včera opět prudce poklesly. Táhl je dolů pokračující výprodej technologických titulů v USA a také skepse panující okolo brexitové dohody. Panevropský index STOXX Europe 600 odepsal 1,15 procenta, německý DAX klesl o 1,01 procenta, britský FTSE 100 o 0,12 procenta a francouzský CAC je nižší o 1,59 procenta. 

Pivovarský gigant přijde o šéfa 

Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev si hledá nového šéfa. Dosavadní výkonný ředitel pivovaru - šedesátiletý Brazilec Carlos Brito - korporaci vedl od jejího vzniku v roce 2008. Z funkce má odstoupit v příštím roce a stane se členem správní rady. Firma Anheuser-Busch InBev pochází z Belgie, její roční obrat se pohybuje kolem 52,3 miliardy amerických dolarů a vlastní asi 400 pivních značek, například Budweiser nebo Stella Artois. 

Tweet dne:

„Jakožto největší světová mobilní platforma máme zodpovědnost agresivněji bojovat s klimatickými změnami. Proto se Uber zavazuje přeměnit 100 procent svých vozidel v USA, Kanadě a Evropské unii do roku 2030 na elektromobily. K roku 2040 se staneme společností s nulovými emisemi.“

Dara Khosrowshahi, výkonný ředitel Uberu se pochlubil s ambiciózním strategickým plánem své nadnárodní korporace. Také tento dopravní gigant následuje zelené trendy a chce do deseti let přejít od spalovacích motorů na elektřinu.   

Stane se dnes:

  • Běloruská opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská se ve Varšavě setká s polským předsedou vlády Mateuszem Morawieckým.
  • Britská vláda se v rámci brexitových jednání chystá zveřejnit návrh zákona o vnitřním trhu, jenž je podle některých médií v rozporu s dohodou, kterou Británie uzavřela s Evropskou unií v minulém roce.
  • Čína a Brazílie zveřejní údaje o své inflaci za srpen.