USA mají ekonomicky navrch, Evropu čekají další připomínky

New York

New York Zdroj: Profimedia

Evropská unie si oddechla: Baracka Obamu zná, kdežto Mitt Romeny by byl pro ni hned v několika směrech hádankou. Čtyři roky navíc, které staronový prezident v noci z úterý na středu získal, jsou jistotou, že Obama bude na starý kontinent dále tlačit, aby se dal hospodářsky „do kupy“. Myšleno jak ve vlastním zájmu, tak z globálního pohledu včetně toho zámořského.

A bude to Brusel a národní vlády členských států, které budou muset toto napomínání snášet, protože Amerika, třeba s x problémy, je na tom pořád lépe než sedmadvacítka, kterou netáhnou ke dnu už jen periferie.

„Spojené státy jsou v mnoha ohledech v daleko lepší kondici než Evropa. Díky Bushově a Obamově administrativě rekapitalizovaly bankovní systém,“ připomněl prestižní deník Financial Times (FT). To EU před podobnou výzvou teprve stojí. Pomoci jí má bankovní unie, která je nicméně v plenkách a od jejíhož důležitého federalizačního prvku, společného pojištění vkladů (svého času jeden ze základních kamenů americké federace), začala včera couvat ECB.

Totéž se dá říci například o těžbě břidlicového plynu, který pomohl v USA výrazně snížit ceny energií a vyústil v zachování některých tradičních průmyslových oborů. Obyvatelé EU, jejíž lídři jsou posedlí primáty v oblasti přechodu na obnovitelné zdroje energie, musí naopak počítat, že budou platit za teplo a světlo stále více. A dopad těžby břidlicového plynu Evropská komise teprve studuje.

Kryštof Kozák: Obama má volnější ruce

Navrch má Amerika, mimo vlastní zdroje, také geograficky, počítaje v to sousedy. Mexiko na jihu je stále důležitějším hráčem, pokud jde o konkurenceschopnost vůči Číně s podhodnoceným jüanem. Tuto „poklidnou“ cestu Evropa, v obavě z vyhrocení vztahů Washingtonu s Pekingem, nepokrytě vítá.

Na severu se pak rozkládá energeticky bohatá Kanada. „Jsem neuvěřitelný optimista,“ řekl pro FT nejmenovaný top manažer z Wall Street. Klub na opačné straně Atlantiku má zato do jásotu daleko.