USA nabídly Rusku možnost inspekce klíčových základen NATO v Polsku a Rumunsku

Američtí vojáci na základně NATO Deveselu v Rumunsku. Právě tu dostali možnost navštívit ruští představitelé

Američtí vojáci na základně NATO Deveselu v Rumunsku. Právě tu dostali možnost navštívit ruští představitelé Zdroj: Armáda USA

Spojené státy sdělily Rusku, že jsou ochotny s ním diskutovat o způsobu, jak by si mohlo ověřit, že se na základnách NATO v Rumunsku a Polsku nenacházejí střely s plochou dráhou letu Tomahawk. A to v případě, pokud by Moskva byla ochotna sdílet podobné informace o některých svých vojenských základnách. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Informaci potvrzují dokumenty publikované španělským listem El País.

El País publikoval dvě písemné odpovědi USA a NATO na dříve vznesené bezpečnostní požadavky Moskvy. Obě odmítají některé z hlavních ruských návrhů, jak ostatně západní činitelé jasně dali najevo i veřejně. Zejména jde o požadavek, aby spojenci poskytli Rusku záruku, že do NATO nikdy nevstoupí Ukrajina. Washington i aliance nicméně navrhují ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jednání o odzbrojování a opatřeních na posílení vzájemné důvěry.

Cílem amerického návrhu je podle Bloombergu snaha rozptýlit obavy Moskvy, že by odpalovací zařízení mohla být použita proti Rusku. Jakákoliv dohoda by však byla možná teprve po diskuzi se spojenci, zejména s Polskem a Rumunskem, uvedl jeden ze zdrojů. NATO by výměnou požadovalo možnost dohledu nad dvěma ruskými základnami podle vlastního výběru.

Na základnách v Polsku a Rumunsku nejsou útočné rakety, nicméně ruský prezident Vladimir Putin opakovaně naznačoval, že USA a NATO by mohly využít systémy protiraketové obrany Aegis Ashore k odpálení střel Tomahawk, protože oba druhy zbraní používají stejná odpalovací zařízení. Severoatlantická aliance tvrdí, že Aegis slouží k čistě obranným účelům.

Rumunsko podle agentury trvá na tom, že je otevřeno inspekci ruských úředníků v zařízení na svém území, pokud Moskva splní podmínku reciprocity. Představitel obeznámený s postojem Polska Bloombergu řekl, že Varšava by mohla souhlasit s podobnou kontrolou výměnou za inspekce v ruské enklávě Kaliningrad, která sousedí s Polskem.

O diskusích kolem „zvyšování transparentnosti“ hovořil už minulý týden americký ministr zahraničí Antony Blinken, když informoval o doručení odpovědi na ruské požadavky. Zároveň ruské vládě předložilo vlastní reakci NATO, přičemž bylo od počátku poměrně jasné, že hlavní požadavky jsou pro Západ nepřijatelné. Moskva varuje, že v případě jejich ignorování přijdou blíže nespecifikované kroky, zatímco u hranic s Ukrajinou shromažďuje desetitisíce vojáků.

USA a NATO své odpovědi konzultovaly, podle El País jsou nicméně mezi dvěma dokumenty jisté rozdíly. Washington je oproti NATO připraven diskutovat o konceptu 'nerozdělitelnosti bezpečnosti', který OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) schválila na summitu v kazachstánském Nur-Sultanu v roce 2010, píše list.

Bílý dům ani americké ministerstvo zahraničí se ihned ke zprávám o návrzích adresovaných Moskvě nevyjádřily. Nicméně zdroj obeznámený se situací podle agentury Reuters uvedl, že Spojené státy nabídly pouze jednání o různých obavách Ruska, například o kontrole zbrojení.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov minulý týden označil americkou reakci za lepší než tu, která přišla od NATO. O situaci v úterý znovu hovořil s americkým protějškem Blinkenem, který podle mluvčího americké diplomacie vyjádřil ochotu pokračovat ve výměně bezpečnostních návrhů. USA i NATO nicméně ve svých písemných stanoviscích z minulého týdne uvádí, že pro jakýkoli úspěch těchto rozhovorů je klíčové, aby Rusko upustilo od agresivních kroků vůči Ukrajině.