USA prý sledovaly evropské politiky. Brusel žádá vysvětlení

Brusel

Brusel Zdroj: profimedia.cz

Americká tajná služba Národní agentura pro bezpečnost (NSA) cíleně sledovala Evropskou unii. Dnes to napsal německý deník Der Spiegel s tím, že Američané nainstalovali odposlouchávací zařízení na unijním zastoupení ve Washingtonu a že také pronikli do příslušné počítačové sítě. Brusel trvá na "vyčerpávajícím objasnění".

Německý časopis na svém webu publikoval další odhalení někdejšího IT konzultanta amerických tajných služeb Edwarda Snowdena. Vyplývá z nich, že americká rozvědka tajně sledovala občany EU i unijní kanceláře. Agenti USA infiltrovali evropské počítačové sítě, a získali tak přístup nejen k poradám v unijních prostorách, ale také k elektronické poště a interním dokumentům v počítačích.

Útoky na zařízení EU ukazují na další rovinu špionážních aktivit Spojených států. Obdobným způsobem americká rozvědka pronikla údajně i do unijního zastoupení při OSN. Ve zmíněném zářijovém dokumentu jsou jmenováni Evropané jako cíl.

Američané jsou podle všeho zodpovědní i za odposlechovou operaci, která se uskutečnila v Bruselu. Před zhruba pěti lety upoutalo pozornost unijních bezpečnostních expertů vícero nezdařených telefonátů. Incident se týkal unijní budovy Justus Lipsius, kde sídlí Evropská rada a Rada ministrů EU. Stopa volajícího přivedla experty do bruselského sídla NATO. Podrobná analýza údajně ukázala, že telekomunikační útoky směřovaly z chráněného zařízení NATO, které používala NSA.

V budově Justus Lipsius má každý členský stát unie prostory, kam se mohou ministři uchýlit například k poradám. Tyto prostory jsou vybaveny telefonní a internetovou linkou.

„Jménem Evropského parlamentu žádám vyčerpávající objasnění a urychlené dodání dalších informací od amerických úřadů,“ uvedl Evropského parlamentu Martin Schulz. K jeho slovům se podle BBC připojil lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. „Jsou-li tyto informace pravdivé, je to nechutné. Spojené státy by měly spíš špehovat vlastní tajné služby než své spojence,“ uvedl ministr.

Podle analytiků BBC není úplně jasné, k jakým informacím se americké zpravodajské služby v EU mohly dostat. Podrobnosti o názorech Evropy na obchodní a vojenské záležitosti by ale mohly být užitečné americkým politikům, kteří s evropskými partnery jednají. Americká vláda zatím informace německého časopisu nekomentovala.