Američané vzali plynovod Nord Stream 2 na milost. Průlomová dohoda je na obzoru

Podmořský plynovod Nord Stream 2

Podmořský plynovod Nord Stream 2 Zdroj: Reuters

Stavba plynovodu Nord Stream 2
Americký prezident Joe Biden se snaží zlepšit vztahy s Německem, na snímku s kancléřkou Angelou Merkelovou
Podmořský plynovod Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Nord Stream 2
8
Fotogalerie

Spojené státy už zřejmě nebudou klást další sankční překážky dokončení plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět ruskou surovinu do Německa. Budou však vyžadovat některé vstřícné kroky vůči největším kritikům projektu, Ukrajině a Polsku. K definitivní dohodě by měly Washington a Berlín podle dostupných zdrojů dospět v nejbližších hodinách či dnech.

„Němci předložili užitečné návrhy a my můžeme pokročit k dosažení společného cíle. Jím je zajistit, že Rusko nezneužije energetické toky,“ řekl podle agentury AP mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Kontroverzní plynovod, který má Německu zabezpečit dostatek energie v době, kdy vyřazuje z provozu jaderné elektrárny, už je z 98 procent hotov. V posledních týdnech se proto hovořilo o tom, že Spojené státy, dlouhodobý odpůrce projektu, už nemají příliš možností dostavbě zabránit. Prezident Joe Biden se navíc snaží napravit érou Donalda Trumpa pošramocené vztahy s evropskými partnery, především s Německem.

Bílý dům zároveň považuje Nord Stream 2 za důležitou ruskou zbraň, kterou Moskva zvýší svůj vliv v Evropě a již bude moci použít k případnému vydírání. Rovněž jí umožní odstavit Ukrajinu od výnosné přepravy plynu. Washington se nyní přiklání k tomu, že vzhledem k pokročilosti projektu má teď smysl stanovit podmínky využívání plynovodu.

Reuters uvádí, že podle předběžné úmluvy podniknou USA a Německo kroky, pokud se Moskva pokusí využít plynovod k poškození zájmů Kyjeva či dalších zemí. Není však jasné, jak by tato opatření měla vypadat. Nekonkrétnost případných postihů je podle některých názorů záměr, podle dalších slabina úmluvy.

Německo rovněž souhlasí s tím, že bude přispívat do nového fondu, který má mít hodnotu až miliardy dolarů a jehož cílem bude podpora ukrajinské energetické transformace na takové zdroje, které jsou z hlediska geopolitiky bezpečné a zelenější. Bloomberg informoval, že počáteční investice Berlína by měla činit 175 milionů dolarů, zhruba 3,8 miliardy korun.

Hovoří se i o tom, že by Kyjev mohl získat záruku kompenzací za ušlé tranzitní poplatky. Američtí zástupci by každopádně měli v těchto dnech řešit detaily s ukrajinskou a polskou stranou.

Ve Spojených státech však zjevně stále nepanuje shoda v přístupu k potrubí. Biden čelil kritice už v květnu za rozhodnutí neuvalit ze zákona vyplývající sankce na firmu Nord Stream 2 AG. Tehdy se hovořilo o tom, že tak činí právě proto, aby získal čas na jednání s německou stranou.

Republikánský senátor a člen zahraničního výboru Senátu Jim Risch v úterý kritizoval i připravovanou dohodu. „Byla vyjednána bez účasti a souhlasu klíčových spojenců Ukrajiny a Polska a nezaručuje jediný konkrétní důsledek, pokud Rusko použije NS2 jako geopolitickou zbraň,“ píše ve svém prohlášení.