USA schválily 40 miliard dolarů pro Ukrajinu. Apple po 21 letech končí s iPodem

Americká Sněmovna reprezentatnů schválila pomoc ve výši 40 miliard dolarů pro Ukrajinu.

Americká Sněmovna reprezentatnů schválila pomoc ve výši 40 miliard dolarů pro Ukrajinu. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

USA pošlou Ukrajině pomoc za 40 miliard dolarů

Americká Sněmovna reprezentantů schválila balík pomoci Ukrajině za 40 miliard dolarů (948 miliard korun) a o sedm miliard tak navýšila původní návrh prezidenta Joea Bidena z konce dubna. S vyčleněním dalších prostředků pro Ukrajinu, z nichž většina je určena na výzbroj a vybavení ukrajinské armády, souhlasilo 368 zákonodárců, 57 jich bylo proti. Kromě demokratů pro návrh zvedly ruku i tři čtvrtiny zákonodárců z řad republikánů.

Pomoc Ukrajině ještě musí odsouhlasit Senát, díky dohodě obou stran ale horní komora návrh téměř jistě schválí.

Biden před dvěma týdny požádal Kongres o vyčlenění 33 miliard dolarů (asi 770 miliard korun). Zhruba 20 miliard dolarů (468 miliard korun) mělo podle Bílého domu směřovat do vojenské pomoci, kolem osmi miliard dolarů (187 miliard korun) na podporu ukrajinské ekonomiky a asi tři miliardy dolarů (70 miliard korun) na humanitární a potravinové programy.

Putin se připravuje na dlouhodobou válku

Podle amerických tajných služeb se ruský prezident Vladimir Putin nespokojí jen s případným vítězstvím na východě Ukrajiny, kam nyní Rusko směřuje své jednotky. Ruský prezident se údajně připravuje na dlouhodobý konflikt. Avril Hainesová, ředitelka tajných služeb Spojených států amerických, před americkým Senátem uvedla, že cíle Vladimira Putina přesahují Donbas, nicméně podle ní dochází k nesouladu mezi ruskými ambicemi a schopnostmi armády. 

Hainesová také uvedla, že ruský prezident sázel na to, že Spojené státy a Evropská unie poleví v podpoře Ukrajiny s tím, jak se zhoršuje ekonomická situace. Podle Scotta Berriera, dalšího ze zástupců tajných služeb, se Ukrajina a Rusko dostaly do patové situace. 

Apple po 21 letech končí s iPodem

Americká společnost Apple oznámila, že po 21 letech ukončí podporu a postupně i prodej hudebního zařízení iPod. Produkt od Applu, který podle viceprezidenta Grega Joswiaka „změnil, jak je hudba objevována, poslouchána a sdílena“, byl představen v roce 2001. Nicméně o šest let později Apple vyrukoval s chytrými telefony iPhone, které iPody postupně zastínily. Nyní budou iPody prodávány do vyprodání zásob.

Z trhů a burz

Investoři vyčkávají

Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně. Investoři čekají na středeční zprávu o dubnové inflaci ve Spojených státech, která by jim mohla poskytnout lepší představu ohledně budoucího vývoje měnové politiky v USA. 

Dow Jonesův index ztratil 0,26 procenta a uzavřel na 32.160,74 bodu. Širší index S&P 500 však vzrostl o 0,25 procenta na 4001,05 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 0,98 procenta na 11.737,67 bodu.

Strach z Fedu

Americké akcie jsou v poslední době pod tlakem kvůli obavám, že americká centrální banka (Fed) v rámci boje proti inflaci přikročí k agresivnějšímu zvyšování úrokových sazeb. V březnu meziroční růst spotřebitelských cen v USA zrychlil na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od prosince 1981. V dubnu se podle agentury Reuters očekává pokles inflace na 8,1 procenta.

Analytik Jake Dollarhide ze společnosti Longbow Asset Management upozornil, že investory kromě vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb znepokojuje také řada dalších faktorů, včetně války na Ukrajině, výpadků v dodavatelských řetězcích a koronavirových uzávěr v Číně.

Tweet dne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil finanční pomoc, kterou schválila americká Sněmovna reprezentantů.

Stane se dnes 

  • Hospodářské výsledky zveřejní společnosti Walt Disney, Toyota, Panasonic, Suzuki, Rivian nebo Beyond Meat.
  • Na Srí Lance pokračují protivládní protesty, zatím si vyžádaly sedm obětí včetně jednoho zákonodárce. Premiér Mahinda Radžapaksa v pondělí rezignoval. Země je v hluboké ekonomické krizi, z níž protestující viní vládnoucí rodinu Radžapaksů.
  • Demokraté v Senátu USA naplánovali procedurální hlasování o návrhu, který by uzákonil právo na potrat. Ústavní právo na interrupce, které ustanovil soudní verdikt z roku 1973, se nyní Nejvyšší soud USA podle zprávy z minulého týdne chystá zrušit. Návrh zákona v této věci nejspíše v Senátu neuspěje.