Úspěšný rok 2012 vyhnal akcie Hollywoodu do rekordních výšin

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Hollywood zažívá úspěšné období, jaké už dlouho nepamatuje. Za loňský kalendářní rok zaznamenala americká i světová kina rekordní tržby z prodeje vstupenek. Pozitivní sdělení především o demografickém vývoji filmových diváků přinesla i výroční zpráva Americké filmové asociace (MPAA). A daří se také prodeji fyzických nosičů a více než na výbornou se etablují on-line videopůjčovny typu Netflix, Hulu či Amazon Prime.

Díky všem výše uvedeným faktům se akcie společností vlastnících hollywoodská studia za uplynulých dvanáct měsíců dostaly na několikaletá maxima, mnohdy dokonce na absolutní rekordy. Na více než třináctiletém maximu je také Dow Jones U. S. Broadcasting & Entertainment Index, který zahrnuje významné televizní a mediální společnosti.

Na absolutním vrcholu pak je index Dow Jones US Media Index. Oba indexy si ve sledovaném období polepšily o zhruba 50 procent. Pro srovnání uveďme změnu dvou nejznámějších indexů amerických burz – Dow Jones Industrial rostl ve stejném období o 9,91 procenta a index SP 500 si polepšil o 10,58 procenta.

Nováček Lionsgate

Jasným vítězem uplynulého roku se stala společnost Lionsgate. Původně středně velké studio se díky akvizici konkurenčního Summit Entertainment (s podobným podílem na trhu) zařadilo mezi největší hollywoodské hráče.

Lionsgate se cíleně soustředí na populární fantasy pro teenagery (sága Stmívání, Hunger Games), což jí v kalendářním roce 2012 vyneslo tržby dosahující 1,19 miliardy dolarů. Lionsgate je pak jediným studiem přímo obchodovaným na burze, protože nepatří do žádné mediální společnosti. Investoři se o něj od dubna loňského roku doslova perou a akcie Lionsgate posílily o závratných 78,72 procenta. To je nejvíce ze všech hollywoodských akcií.

Zlaté časy akcionářů HollywooduZlaté časy akcionářů Hollywoodu | E15

Giganti posilují

Na úspěchu Hollywoodu pak vydělaly především zábavní a mediální konglomeráty patřící do takzvané velké hollywoodské šestky (byť podle podílu na americkém trhu je třeba mezi ně připočíst i Lionsgate a hovořit o hollywoodské sedmičce). Mimořádně se dařilo akciím dvou tradičních rivalů – Time Warner (vlastník studia Warner Bros.) a News Corp. (majitel 20th Century Fox).

Cenné papíry obou společností posílily o více než 53 procent a v obou případech jsou na mnohaletých maximech. Hospodářské výsledky však jasně ukazují, že příjmy filmových studií většinou tvoří jen malou část z celkových čísel konglomerátu. Zároveň se jasně ukazuje, že poměr tržby/zisk je u filmového průmyslu nepoměrně nižší než u jiných činností mediálních skupin (především kabelové služby).

Disneyho dominance?

Nejaktivnějším hráčem Hollywoodu se loni stalo studio Walt Disney. Jednak koupilo Lucasfilm, zároveň konečně začalo vydělávat na dřívější akvizici komiksového vydavatelství Marvel. Analytici předpovídali, že akcie Disneyho budou horkým zbožím a neměly by chybět v žádném solidním portfoliu. Přesto se Disneymu nedařilo zdaleka tak jako některým konkurentům. Hodnota akcií se od dubna 2012 do konce března 2013 zvedla o 31,21 procenta a s aktuální hodnotou kolem 57 dolarů stále zaostává za cílovou částkou Nomury 62 dolarů za kus.

Lépe než Disneymu se dařilo Comcastu (vlastník studia Universal), který si připsal 40,75 procenta hodnoty. O více než 30 procent pak rostla také cena akcií Viacomu, který vlastní studio Paramount. Paradoxně právě Paramountu se ze všech velkých filmových společností loni dařilo absolutně nejhůře. Jak na domácím trhu, tak i ve světě.

Nevyzpytatelné Sony

Posledním z velkých studií je Sony/Columbia. Studio vlastní firma Sony Corp. kotovaná na tokijské burze. Vzhledem k tomuto faktu i kvůli rozsáhlým aktivitám společnosti se akcie Sony Corp. vyvíjely zcela jinak, než by odpovídalo hollywoodskému trendu. Od dubna loňského roku je zasáhl ohromný propad, a ačkoli od prosince ztráty mažou, prozatím se jim to nepodařilo.

Vývoj akcií LionsgateVývoj akcií Lionsgate | E15

Lionsgate

Akvizice Summit Entertainment, a tím nabytí franšízy Twilight, Lionsgate vystřelilo mezi největší hráče. Dařilo se také Hunger Games, letos solidně zabodovala tematika zombie ve Warm Bodies. Přesto by si investoři měli všimnout, že Lionsgate až příliš sází na jediný módní trend, navíc zaměřený na nejnestálejší skupinu – teenagery. Možná je na čase začít vsázet na pokles.

Vývoj akcií ViacomVývoj akcií Viacom | E15

Paramount (vlastník: Viacom)

Premiant statistik roku 2011 prožívá špatné období. Hit měl jediný, třetí pokračování Madagaskaru, ale ani ten se nedostal mezi jasné kasovní trháky. Jinak propadli Diktátor, Jack Reacher i Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic.

Vývoj akcií Time WarnerVývoj akcií Time Warner | E15

Warner Bros. (vlastník: Time Warner)

Studiu se rozhodně dařilo. Do kin uvedlo dva miliardové snímky (Temný rytíř povstal a Hobit: Neočekávaná cesta), na svědomí má také Argo Bena Afflecka, které v únoru získalo Oscara za nejlepší film. Warneři se však nevyhnuli několikasetmilionovým přehmatům, jako byl Hněv Titánů či Temné stíny.

Vývoj akcií ComcastVývoj akcií Comcast | E15

Universal (vlastník: Comcast)

Společnost Comcast letos v únoru dokoupila minoritní podíl ve společnosti NBC/Universal od General Electrics. Universalu se v uplynulém roce dařilo solidně, na trh uvedl úspěšnou poloanimovanou komedii Méďa, za komerčně úspěšný lze považovat i oscarový hit Bídníci. Ale na kolosální propadák Bitevní loď asi nikdo s láskou vzpomínat nebude.

Vývoj akcií News Corp.Vývoj akcií News Corp. | E15

20th Century Fox (vlastník: News Corp.)

Jako by se 20th Century Fox nemohlo vzpamatovat z avatarové kocoviny a do světových kin uvedlo jediný hit – poslední Dobu ledovou, která navíc v USA takřka propadla. Jinak studio nabídlo přehlídku omylů a přehmatů, které ale naštěstí mnoho nestály a většinou si na sebe alespoň vydělaly.

Vývoj akcií Walt DisneyVývoj akcií Walt Disney | E15

Walt Disney

Miláček investorů potvrdil dobrý čuch na peníze. Avengers po delší době zahýbali dlouhodobými statistikami největších kasovních trháků. S dalšími hity už to tak horké není, přesto animovaná Rebelka i Raubíř Ralf zafungovali dobře. Na druhé straně vah stojí megalomanský John Carter, za nějž Disney dle vlastních údajů odepsal 200 milionů dolarů.

Vývoj akcií SonyVývoj akcií Sony | E15

Sony/Columbia (vlastník: Sony Corp.)

Vládce na americkém trhu za kalendářní rok 2012. Jeho Skyfall se stal druhým největším hitem sledovaného období (po Avengerech). Až na nepříliš výkonný remake Total Recall se navíc studio vyhnulo vyloženým propadákům.