Útoky na migranty připomínají éru nacismu, říká exšéf německé diplomacie

Migranti nedalekého uprchlického tábora v německém Giessenu

Migranti nedalekého uprchlického tábora v německém Giessenu Zdroj: ctk/ap

Útoky na ubytovny pro migranty v Německu připomínají někdejšími ministrovi zahraničí Hansi-Dietrichu Genscherovi jeho mládí za nacismu. "Pokaždé, když slyším zprávy o nějakém útoku na uprchlickou ubytovnu, vybavují se mi tyto obrazy z mého dětství: hořící synagogy a zničené židovské obchody," uvedl 88letý Genscher.

Tento politik, který v čele německého ministerstva zahraničí stál v letech 1974 až 1992, pochází z Halle na východě Německa. Genscherovi se nelíbí obviňování obyvatel někdejší Německé demokratické republiky, že jsou obzvláštně náchylní k pravicovému extremismu a xenofobii.

„Ještě si pamatuji na to, jaká rasistická vyjádření se dala slyšet v západním Německu v 50. letech,“ připomíná Genscher. Dodal, že v parlamentech mnoha spolkových zemí byly zastoupeny krajně pravicové strany. „Určitě má východ problém s pravicovým extremismem, ale západ moc dobře ví, jaké to je,“ řekl Genscher, který v roce 1952 přes Západní Berlín odešel do Spolkové republiky.

Ze studie, kterou nedávno zveřejnil Berlínský ústav pro obyvatelstvo a rozvoj, vyplynulo, že na východě Německa je ochota podílet se na integraci přistěhovalců mnohem nižší než na západě a že v bývalé NDR se mnohem častěji vyskytují krajně pravicové názory.

Před eskalací krajně pravicového násilí v zemi dnes varoval německý Úřad pro ochranu ústavy. Jeho šéf Hans-Georg Maassen upozornil, že extremisté využívají napjaté situace kolem uprchlické vlny v zemi k vyvolávání nenávisti proti všem cizincům. Brzy podle něho může dojít k útokům proti jednotlivcům i skupinám lidí.

Lenka Klicperová: Strach jménem uprchlík