V Asii se zrodil obří obchodní blok šitý na míru Číně

Čína bude z dohody podle odborníků profitovat jak po stránce vývozu, tak dovozu.

Čína bude z dohody podle odborníků profitovat jak po stránce vývozu, tak dovozu. Zdroj: Profimedia

Čína bude z dohody podle odborníků profitovat jak po stránce vývozu, tak dovozu.
Čína bude z dohody podle odborníků profitovat jak po stránce vývozu, tak dovozu.
Čína bude z dohody podle odborníků profitovat jak po stránce vývozu, tak dovozu.
Není jasné, zda a případně za jak dlouho, se budou z výhod radovat menší ekonomiky regionu jako Kambodža.  (ilustrační foto)
Menší země si slibují přilákání zahraničních investic. Snímek pochází z továrny Pandora v thajském Lamphunu.
8
Fotogalerie

Nový rok přináší nové příležitosti pro patnáctku zemí jihovýchodní Asie a Oceánie. Díky největší obchodní dohodě světa postupně padne většina cel mezi deseti státy sdruženými v ASEAN, Čínou, Japonskem, Jižní Koreou, Austrálií a Novým Zélandem. Z dohody bude mít prospěch zejména Peking, který tak upevní své regionální i globální postavení, míní odborníci. Konkurenční Indie zůstává stranou.

Regionální všeobecné hospodářské partnerství (RCEP) pokryje téměř třetinu obyvatel planety a třicet procent světového hrubého domácího produktu. Země se do projektu zapojují postupně, většina hned od Nového roku, Jižní Korea v únoru, některé země ještě nestihly dohodu ratifikovat. Indonésie přislíbila, že tak učiní počátkem roku.

Na základě úmluvy padne devadesát procent cel mezi zúčastněnými zeměmi, dotkne se tedy tisícovek produktů. Úplná realizace sice potrvá dvě dekády, ale hned od počátku se úlevy týkají velkého množství zboží. Účastníci projektu věří, že vzájemný obchod, který dosud dosahoval více než dvou bilionů dolarů, tak dostane nový impulz v době, kdy se jednotlivé ekonomiky snaží zotavit z koronaviru.

„Obchod je v Asii důležitým motorem růstu a spuštění RCEP ji vrátí na předcovidovou růstovou trajektorii,“ řekl podle South China Morning Post Ajay Sharma z HSBC.

Odhady počítají s tím, že vytvoření bloku zvýší regionální výměnu o dvě procenta a pomůže ještě více posunout těžiště globálního obchodu v asijský prospěch. Partnerství stanovuje i pravidla pro oblasti duševního vlastnictví, veřejných zakázek či e-commerce.

„RCEP je povšechná, ale rozsáhlá dohoda. Dá Asii šanci dohnat obrovský intraregionální obchod, kterému se těší evropské země,“ konstatoval podle Deutsche Welle ekonom Rolf Langhammer z Kielského ústavu pro světovou ekonomiku.

Odborníci však míní, že z členství v klubu nebudou státy těžit rovnoměrně. Nepochybují o tom, že velkým geopolitickým i ekonomickým vítězem se stane Peking. „Dohoda je šitá na míru zájmům Číny, a to jak na straně dovozu, tak vývozu,“ dodal Langhammer.

Díky dohodě získá Čína exportní přístup na japonský a jihokorejský trh a zároveň bude moci pro svou výrobu dovážet produkty ze zemí ASEAN. Peking totiž dosud nemá s Tokiem žádnou obchodní dohodu a se Soulem jen omezenou. „RCEP je milníkem při otevírání naší ekonomiky,“ prohlásil náměstek čínského ministra obchodu Žen Chung-pin.

Shoda už nepanuje v tom, zda bude partnerství výhodné i pro menší ekonomiky, jako jsou Thajsko, Vietnam, Indonésie či Filipíny. Někteří politici i experti si slibují, že dohoda do těchto zemí pomůže přitáhnout zahraniční investice, což by ze západního úhlu pohledu mohlo pomoci diverzifikaci dodavatelských řetězců.

Ne všechny země regionu však vidí v partnerství prospěch. V pozdní fázi jednání, v roce 2019, se z projektu stáhla Indie, která se obávala, že bude zaplavena levným čínským zbožím. Objevují se však názory, že rozhodnutí bylo chybné, jelikož Indie zůstane v izolaci a nebude mít vliv na rozhodování o směřování bloku, kterému bude kralovat Čína. Dillí má možnost svůj postoj přehodnotit a přistoupit později.