V Etiopii hrozí humanitární krize. Hodnota bitcoinu je nejvyšší od roku 2017

V Etiopii zuří občanská válka, která přerůstá v humanitární krizi. 27 tisíc obyvatel uprchlo do sousedního Súdánu, stovky zemřely.

V Etiopii zuří občanská válka, která přerůstá v humanitární krizi. 27 tisíc obyvatel uprchlo do sousedního Súdánu, stovky zemřely. Zdroj: Reuters

Etiopský premiér Ahmed oznámil, že se chystá tvrdě zasáhnout proti separatistům v Tigraji, jednom ze svazových států této africké země.
Americký prezident Donald Trump provádí v posledních dnech turbulentní personální změny ve vládě a federálních úřadech. Naposledy vyhodil Christophera Krebse, šéfa agentury pro kybernetickou bezpečnost.
Automobilka Tesla oznámila, že se v prosinci stane součástí indexu S&P 500. Cena jejích akcií v reakci na to raketově vzrostla. Na snímku šéf společnosti Elon Musk.
Hodnota bitcoinu je nejvyšší za poslední tři roky. Prolomila hranici 17 tisíc dolarů.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Stovky mrtvých a tisíce uprchlíků

Etiopský premiér a nositel Nobelovy ceny míru za rok 2019 Abiy Ahmed v úterý varoval separatistické jednotky v Tigraji, že jim vypršelo třídenní ultimátum na složení zbraní a federální vojska se proti nim nyní chystají tvrdě zasáhnout. V regionu na severu etiopského území zuří už od 4. listopadu občanská válka, která přerůstá do rozsáhlé humanitární krize. Během střetů mezi tigrajskými rebely a etiopskou armádou v uplynulých dvou týdnech zahynuly stovky lidí a 27 tisíc jich uprchlo do sousedního Súdánu. Politické vedení Tigraje vnímá Ahmedovu vládu jako nelegitimní, protože premiér odložil volby kvůli pandemii.   

Konec úředníka, který odporoval Trumpovi

Prezident Spojených států Donald Trump odvolal šéfa americké vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost (CISA) Christophera Krebse. Trumpovi vadily Krebsovy výroky o tom, že prezidentovo tvrzení o falšování letošních voleb není podloženo žádnými důkazy. Krebsův úřad také provozuje web, na kterém vyvrací dezinformace šířené Trumpovými spolupracovníky. Odvolaný úředník se o svém vyhazovu dozvěděl z prezidentova twitteru. Trump v posledních dnech provádí v americké vládě turbulentní personální změny. Podle některých zdrojů by se o své místo měli začít bát třeba i ředitel FBI Christopher Wray nebo šéfka CIA Gina Haspelová.     

Z trhů a burz 

Akcie padaly, Tesla vstoupí do S&P 500

Na americké burzy se v úterý vrátila skepse způsobená obavami ze šíření koronaviru. Výjimkou byly například akcie Tesly, která oznámila, že od 21. prosince bude zařazena do indexu S&P 500. Výrobce elektromobilů díky tomu posílil o 8,21 procenta na 441,61 dolaru za akcii. Zmírnil tak propad indexu Nasdaq Composite, který se celkově snížil o 0,21 procenta. Dow Jones oslabil o 0,56 procenta a S&P 500 odepsal 0,48 procenta. Ve ztrátě skončila také většina trhů v západní Evropě. Dařilo se jen francouzskému indexu CAC 40. Ten se zvýšil o 0,21 procenta. 

Bitcoin nejvýše za tři roky

Nejznámější světová kryptoměna bitcoin v době pandemie trhá rekordy. Ve středu ráno nově vystoupala na hodnotu 17 891 dolarů, tedy zhruba 399 367 korun. To je nejvýše od prosince roku 2017. Kryptoměny se v poslední době těší zvýšenému zájmu investorů. Někteří analytici však varují, že by se na ně nemělo pohlížet jako na „bezpečný přístav“. Varují zejména před jejich vysokou volatilitou.    

Tweet dne

„Ahoj, lidi. Byl jsem instruován naším NHS Test & Trace systémem, abych se dva týdny izoloval po kontaktu s nakaženým COVID-19. Jsem zdravý a nemám žádné příznaky. Budu pokračovat ve vedení našeho boje s virem a uskutečňování našich plánů na přestavbu.“

Premiér Spojeného království Boris Johnson, který nákazu koronavirem již prodělal na jaře, se opět dostal do kontaktu s nakaženým a je stejně jako šest dalších britských poslanců v karanténě

Stane se dnes

  • Americký ministr zahraničí Mike Pompeo navštíví Izrael.
  • Ve Varšavě se uskuteční další demonstrace proti zpřísnění potratového zákona v Polsku. 
  • Evropské sdružení výrobců automobilů oznámí údaje o prodeji automobilů ve státech Evropské unie za říjen.
  • Evropská komise zveřejní pravidelná ekonomická a protipandemická doporučení členským zemím v rámci takzvaného Evropského semestru.