V Německu roste ekonomická nerovnost, varuje studie

Oslavy znovusjednocení Německa

Oslavy znovusjednocení Německa Zdroj: EPA

Angela Merkelová
Neznámý uprchlík se v táboře fotí s německou kancléřkou Angelou Merkelovou
Oslavy znovusjednocení Německa
Šedivé východní Německo? Kdepak, takhle to vypadá v "západoněmeckém" Dortmundu.
Oslavy znovusjednocení Německa
10
Fotogalerie

Sociální vzestup v Německu je těžší než bezprostředně po znovusjednocení a v zemi také vzrůstá sociální nerovnost, tvrdí studie, kterou dnes zveřejnila nadace Hanse Böcklera, jež slouží jako poradní instituce německých odborů.

"Sociální vzestup dnes není lehčí než před 25 lety, ale spíše těžší," je přesvědčena Anke Hasselová, která se na studii podílela. "Výsledkem toho zůstávají bohatší lidé spíše bohatšími a chudí lidé spíše chudými," řekla dnes v Berlíně novinářům.

Nadace tvrzení dokládá třeba na tom, že se zvyšuje takzvaný Giniho koeficient, který měří nerovnost v příjmech a pohybuje se od nuly do jedničky. V Německu byl Giniho koeficient v roce 1991 na úrovni 0,248, v roce 2005 se dostal na 0,288. Po několika letech stagnace se pak v roce 2013 vyšplhal na 0,293, což je dosud nejvyšší hodnota.

Studie také ukazuje, že zatímco mezi lety 1991 a 1995 si 58 procent chudých Němců polepšilo a přesunulo se do vyšší příjmové skupiny, v letech 2009 až 2013 takových bylo jen 50 procent. Na druhou stranu čísla také ukazují, že zatímco v prvním zkoumaném období se z vyšších příjmových skupin mezi chudé obyvatele propadlo 22,1 procenta lidí, ve druhém jich bylo jen 18 procent.

Stoupl také podíl nejbohatších Němců, kteří si své postavení udrželi. V prvním sledovaném období jich bylo asi 50 procent, v tom druhém už téměř 60 procent.