Konec dotování bývalé NDR? Německý ministr chce otočit tok peněz

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel Zdroj: Ralph Alswang, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Finanční transfery do východního Německa mohou skončit. Šéf SPD Sigmar Gabriel by chtěl peníze utratit v Porúří.

Trpělivost má své meze a blížící se volby do Spolkového sněmu na podzim 2017 hrají také svou roli. Německý ministr hospodářství a předseda spoluvládnoucí sociální demokracie SPD si proto dovolil říci v zásadě nemyslitelné: po čtvrtstoletí finančních transferů, které tekly a potečou do roku 2019 ze západních spolkových zemí do někdejší NDR, by se tok prostředků měl obrátit. Konkrétně z východu směrem do Porúří ležícího v Severním Porýní-Vestfálsku. „Je naší morální povinností, aby Německo Porúří pomohlo,“ prohlásil Gabriel při návštěvě Oberhausenu.

Průlomový návrh odůvodnil argumentem, že dotyčný region je pořád důležitou průmyslovou adresou a že 18milionové Severní Porýní-Vestfálsko představuje sedmou největší entitu v EU. Současně se Gabriel pustil na tenký led přistěhovalecké politiky, s níž má Německo kvůli počáteční vstřícnosti a následnému náporu imigrantů značný problém. „Ne všechny strachy, s nimiž máme co do činění, jsou nutně namířeny proti uprchlíkům. Lidé chtějí mít pocit, že jsou zabezpečeni,“ uvedl nutnost větší státní pomoci regionu, který prochází strukturálními změnami.

1,5 bilionu eur dosahují náklady, které šly po sjednocení na obnovu někdejší NDR. Při započítání speciálních programů činí tato suma až dva biliony eur

Jde zejména o oslabování báňského a hutního průmyslu související s přechodem na ekologičtější zdroje energie.
Nezaměstnanost činí téměř 11 procent a představuje nejvyšší kvótu na západě SRN. Navzdory tomuto faktu mají desítky z 500 největších německých podniků stále sídlo v Porúří. Jsou mezi nimi energetické firmy RWE, E. ON Ruhrgas, maloobchodník Aldi, parfumář Douglas Holding či podnikatel v turistickém ruchu Arcandor. Úprk z území hlásí naopak pivovarnictví.

Gabriel, jehož SPD zaostává v preferencích podle televize ZDF o 13 procent za vedoucím uskupením CDU/CSU (35 procent), si prohlédl práce na přestavbě kanálu řeky Emscher. Ta byla původně jedním z přítoků Rýna, postupem času se změnila na odpadní tok. Splašky mají nově téci pod zemí. Třicet let prací na návratu k původnímu řečišti skončí za čtyři roky a přijdou na pět miliard eur. Právě tento projekt, spolu s financováním průmyslového útlumu, je nejdůležitější státní podporou regionu, již by Gabriel rád ještě posílil.