V4: EU musí mít akceschopnou pohraniční stráž

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu EU v Bratislavě

Český premiér Bohuslav Sobotka na summitu EU v Bratislavě Zdroj: ctk

Evropská unie musí co nejrychleji zajistit bezpečnost svých občanů, mimo jiné dosažením akceschopnosti Evropské pohraniční a pobřežní stráže. Shodli se na tom předsedové vlád zemí visegrádské skupiny v rámci dnešního summitu Evropské unie v Bratislavě. Ve společném prohlášení dále hovoří o nutnosti posílení role národních parlamentů či potřebě úzce spolupracovat s Tureckem a dalšími neunijními zeměmi při řešení migrační krize.

Neformální summit v Bratislavě je podle premiérů ČR, Maďarska, Polska a Slovenska začátkem procesu reflexe EU, který by měl vést k jejímu efektivnějšímu a k občanům vstřícnějšímu fungování, zvláště v některých oblastech. Jde především o posilování role občanů a států v rozhodovacím procesu, zachování přístupu všech členských zemí na všechna jednání, lepší zabezpečení vnějších hranic či intenzivnější komunikace s občany o výhodách jednotného trhu.

Evropa bude podle prohlášení V4 fungovat lépe a s větším ohledem na občany, pokud budou splněny dvě podmínky. Jednak jde o důslednější dodržování pravidel spolupráce mezi jednotlivými institucemi EU. „Zadruhé je třeba posílit roli národních parlamentů spolu s důrazem na principy subsidiarity a proporcionality,“ uvádí se v prohlášení čtyř zemí.

Tyto země jsou ostatními státy EU dlouhodobě vnímány jako odpůrci užší integrace unie či Bruselem stanoveného přerozdělování migrantů mezi jednotlivé země. Lídři V4 se shodli, že „je zapotřebí zastavit počet nelegálních migrantů“, k čemuž má přispět posílení ochrany vnějších hranic. Visegrádské státy v dnešním prohlášení slíbily „zvýšit své závazky a aktivně přispět ke společnému úsilí, což zahrnuje také nabídku okamžité pomoci Bulharsku“.

Migrační politika by měla být založena na „flexibilní solidaritě“, která nechává rozhodování o jejich konkrétních příspěvcích na samotných státech. EU by podle V4 měla jednat jednotně ve vztahu k nestabilním státům za jižními a východními unijními hranicemi.

Visegrádské státy jsou připraveny přispět i k navýšení výdajů na pohraniční agenturu Frontex, jejíž fungování chtějí zefektivnit. Další rezervy v bezpečnostní oblasti vidí premiéři V4 v otázkách propojení IT systémů a přeshraniční výměny dat, jejichž zlepšené fungování by mohlo vést k účinnější kontrole hranic.

Za zásadní přínos EU pro občany označují visegrádští premiéři jednotný trh včetně pohybu osob, který však podle nich mnoho lidí bere za samozřejmost a neuvědomuje si jeho spjatost s členstvím v EU. V4 proto vyzvala ke zlepšení komunikace s občany v této věci.