Vakcína od Pfizeru a BioNTechu může zastavit pandemii, potvrzuje izraelská studie

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech může zastavit pandemii. Tvrdí to nová studie z Izraele, kde byla naočkována již téměř polovina populace.

Vakcína od společností Pfizer a BioNTech může zastavit pandemii. Tvrdí to nová studie z Izraele, kde byla naočkována již téměř polovina populace. Zdroj: e15.cz

Šéfka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská poprvé připustila, že dosavadní protesty proti prezidentu Lukašenkovi neuspěly.
Taxislužba Uber bude muset svým řidičům v Británii začít platit minimální mzdu a dovolenou. Nejvyšší soud rozhodl, že šoféři nejsou živnostníci, ale zaměstnanci.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Vakcína funguje, tvrdí Izraelci

Očkování vakcínou od farmaceutických společností Pfizer a BioNTech zjevně dokáže zastavit pandemii koronaviru. Vyplývá to z výsledků izraelské studie, na kterou v neděli upozornil německý týdeník Der Spiegel. Podle studie vakcína zabránila v 89,4 procentech případů, aby pacienti onemocněli. V předcházení úmrtí na COVID-19 má efektivitu dokonce 99 procent. Zároveň se zdá, že očkovací látka umí zamezit přenášení nákazy jedinci, kteří nevykazují žádné příznaky. Tuto teorii ale ještě musí potvrdit další testy. Izrael je zatím světovým premiantem v rychlosti očkování. Minimálně jednu dávku zde obdržela téměř polovina populace. Země tak může jako první na světě brzy dosáhnout kolektivní imunity. 

Prohráli jsme, říká Cichanouská

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská v rozhovoru se švýcarskými novinami Le Temps poprvé připustila, že demonstrace proti režimu Alexandra Lukašenka neuspěly. Pravidelných víkendových protestů v Bělorusku se účastní už jen hrstky lidí. Většina opozičních předáků je buď ve vězení, nebo v exilu. „V tomto okamžiku to vypadá, že jsme prohráli,“ uvedla Cichanouská. Přesto však prý hodlá ve svém boji pokračovat. Autoritářský prezident Lukašenko vládne v bývalé sovětské republice nepřetržitě od roku 1994. Masové protesty za jeho odstoupení se v zemi konají od loňského srpna, zatím ovšem bez většího efektu. Nepomohla jim ani podpora Evropské unie.     

Z trhů a burz 

Evropské banky míří do Británie

Zhruba tisícovka bank a pojišťoven z Evropské unie se chystá otevřít zahraniční pobočky ve Spojeném království. Finanční společnosti se tak snaží vyřešit skutečnost, že po brexitu ztratily přístup na britský trh. Většina těchto firem pochází z Německa, Francie a Irska. Podle agentury Bloomberg bude příliv peněžních ústavů do Británie znamenat vítané oživení pro tamní finanční sektor, kterému hrozí, že po vystoupení země z EU přijde o své dominantní postavení v Evropě. Řada bankéřů se totiž už dříve přesunula opačným směrem a největší akciovou burzou na kontinentu je nyní Amsterdam, který letos předstihl dosud kralující Londýn.    

Uber prohrál klíčový soud

Řidiči nadnárodní dopravní společnosti Uber Technologies jsou zaměstnanci a nikoli živnostníci. Rozhodl o tom britský nejvyšší soud. Díky verdiktu mají tisíce šoférů známé taxislužby nyní nárok třeba na minimální mzdu a placenou dovolenou. Korporace tak zřejmě definitivně prohrála svůj dlouhodobý spor s nespokojenými řidiči, kterému čelí i v řadě jiných zemí, kde působí. Akcie Uberu v pátek poklesly na newyorské burze o více než jedno procento na 58,39 dolaru za akcii.   

Tweet dne

„Svobodná a nezávislá média jsou nezbytná pro demokracii, stejně jako spravedlnost, která musí zvítězit. Nikdy bychom neměli zapomenout.“

Včera uplynuly tři roky od zavraždění slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Výročí události připomněla i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. 

Stane se dnes

  • Proběhne jednání ministrů zahraničí Evropské unie. Bavit se budou mimo jiné o společné reakci na uvěznění ruského opozičníka Alexeje Navalného. Schůzky se zúčastní také šéf americké diplomacie Antony Blinken.
  • V australském senátu se bude debatovat o návrhu zákona, který má přinutit technologické giganty Facebook či Google k placení za zpravodajský obsah.
  • Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se v Soči setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Podle ruských médií by měl Lukašenko požádat Putina o tři miliardy dolarů na dostavbu jaderné elektrárny.