Velké Británii hrozí sociální krize. Rodinám se zvednou náklady o 60 tisíc korun ročně

Velké Británii hrozí sociální krize. Navíc v době, kdy hrozí pád vlády premiéra Borise Johnsona (na snímku).

Velké Británii hrozí sociální krize. Navíc v době, kdy hrozí pád vlády premiéra Borise Johnsona (na snímku). Zdroj: Reuters

Průměrné britské rodině vzrostou roční náklady na živobytí téměř o dva tisíce liber, přes 58 tisíc korun.
Britská centrální banka zřejmě bude letos pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.
Spojené království se také nedále potýká s následky brexitu. Např. akutním nedostatkem pracovních sil.
Britský ministr financí Rishi Sunak
5
Fotogalerie

Spojené království možná dělí jen dva měsíce od brutální sociální krize, píše agentura Bloomberg. Britské domácnosti totiž na jaře čeká prudké zvýšení nákladů na živobytí. Přitom už nyní 66 procent dospělých Britů přiznává, že se jejich osobní účty od začátku roku zvedly. To všechno v době, kdy hrozí pád konzervativní vlády premiéra Borise Johnsona. 

„Britské rodiny čekají katastrofické dopady na jejich životní úroveň,“ varuje nezávislý think-tank The Resolution Foundation. Podle této instituce bude průměrná britská domácnost od letošního roku platit o 600 liber, asi 17 500 korun, více jenom na daních a za energie. Londýnské Centre for Economics and Business Research zase odhaduje, že Britové si za celkové životní náklady ročně připlatí téměř dva tisíce liber, přes 58 tisíc korun. 

Důvodů je pro to hned několik. Britská vláda se chystá od 1. dubna výrazně zvýšit daně, a to na nejvyšší hodnoty od roku 1955. Zaměstnanci i zaměstnavatelé mají odvádět o 1,25 procenta více na sociálním a zdravotním pojištění. O stejnou sazbu vzroste také daň z dividend. 

Proč ve světě roste inflace?

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

K tomu je třeba připočíst rostoucí ceny energií. Ty mají od jara zdražit až o polovinu. Míra inflace v zemi je na třicetiletém maximu. V prosinci dosáhla 5,4 procenta, čímž většině pracovníků vymazala benefit v podobě zvyšujících se mezd. Ty v závěru loňského roku rostly pouze tempem o 3,5 procenta ročně. „Mzdy nezvládají držet krok s inflací,“ potvrdil Bloombergu ekonom Jonathan Boys z Chartered Institute of Personnel and Development.         

A tím ještě nekončíme. Britům se letos prodraží také půjčky, protože centrální banka se zřejmě chystá pokračovat ve zvyšování základní úrokové sazby. Bank of England ji zvedla poprvé od začátku pandemie v prosinci z 0,1 na 0,25 procenta. Příští měsíc ji však může podle analytiků posunout až na 0,5 procenta.

Nepomáhá ani brexit

Do toho Spojené království nadále zápasí s následky brexitu. Řada regionů stále bojuje s nedostatkem pracovních sil a s prázdnými regály v supermarketech. Od ledna vstoupila v platnost nová pravidla, která komplikují transport zboží mezi Británií a Evropskou unií. Výzkumníci se navíc shodují, že britskému hospodářství by se jednoznačně dařilo lépe, kdyby stát zůstal součástí jednotného evropského trhu.  

Nemluvě o tom, že Británie zůstává jednou z nejpostiženějších zemí pandemií koronaviru. V souvislosti s covidem-19 zde zemřelo 153 tisíc osob. Denní přírůstek pozitivně testovaných se aktuálně pohybuje kolem 90 tisíc lidí. Britské firmy také kvůli nové mutaci koronaviru omikron v prosinci hlásily největší poklesy tržeb od dubna 2020.

Britský ministr financí Rishi Sunak podle některých médií již zvažuje finanční pomoc pro nejchudší domácnosti. Někteří opoziční politici jej také vyzvali, aby dočasně zrušil pětiprocentní daň z přidané hodnoty na topivo. Sunak však toto řešení odmítá.

„Zrušení DPH je velmi neefektivním nástrojem. Utratíme spousty peněz na osoby, které to nepotřebují, a naopak to příliš nepomůže těm, kteří ano. A jakmile škrty na DPH jednou provedeme, je velmi obtížné původní sazbu obnovit,“ uvedl Sunak. 

Ve jménu božím, odejděte

Členové vlády navíc momentálně mají úplně jiné starosti. Kontroverzní premiér Boris Johnson musí řešit nejzávažnější kauzu za své působení v čele státu. Po zprávách o večírcích, které se konaly v jeho sídle během nejpřísnějších pandemických uzávěr, ztratil podporu veřejnosti i mnoha vlastních poslanců. 

„Ve jménu božím, odejděte,“ vyzval například Johnsona tento týden na jednání britského parlamentu významný člen Konzervativní strany a bývalý vyjednávač o brexitu David Davis. Premiér sice dal v uplynulých dnech jasně najevo, že odstupovat nehodlá, jeho předčasný konec ve vládě je ovšem stále možný.

Stačí, aby se na tom shodla většina Johnsonovy Konzervativní strany a vyvolala hlasování o nedůvěře ve svého předsedu. K němu by teoreticky mohlo dojít už v následujících dnech, kdy mají být zveřejněny výsledky vyšetřování premiérovy účasti na zmiňovaných večírcích. Aktuálně však není veřejně známo, kolik konzervativců si přeje Johnsonovu demisi. Pokud by současný premiér opravdu padl, jedno je jisté – na jeho nástupce nečeká lehká práce.