Venezuelská opozice vyhlásí referendum, chce umožnit voličům vyjádřit nesouhlas s Madurem

Maduro slibuje, že bude pokračovat ve šlépějích Huga Cháveze, Chapriles slibuje radikální změnu venezuelské politiky

Maduro slibuje, že bude pokračovat ve šlépějích Huga Cháveze, Chapriles slibuje radikální změnu venezuelské politiky Zdroj: ctk/ap

Nicolás Maduro skládá přísahu jako dočasný prezident Venezuely
Nicolas Maduro
Nicolás Maduro
Nicolas Maduro
5
Fotogalerie

Venezuelská opozice uspořádá tento měsíc neoficiální, symbolické referendum. Chce tak umožnit voličům, aby vyjádřili nesouhlas s kontroverzním plánem prezidenta Nicoláse Madura změnit ústavu. Opozice sdružená v koalici Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD) vede už čtvrtý měsíc protesty proti socialistické vládě, kterou označuje za diktaturu.

Nepokoje v zemi stižené politickou a ekonomickou krizí vyvolal prezidentův záměr zřídit ústavodárné shromáždění, které by mohlo změnit základní zákon země. To však opozice vnímá jako Madurovu snahu o upevnění moci. Protivládní demonstrace si dosud vyžádaly život více než 80 lidí, stovky dalších osob byly zraněny, nebo jsou vězněny.

Referendum se bude konat 16. července, oznámil dnes předseda parlamentu Julio Borges. "Cílem je demonstrovat, že země si toto ústavodárné shromáždění nepřeje," řekl člen opozice. O dva týdny později si mají ve volbách Venezuelané vybírat členy Madurova ústavodárného shromáždění.

Sedm z deseti Venezuelanů se změnou ústavy, kterou v roce 1999 reformoval Huga Chávez, nesouhlasí, vyplývá z nedávného průzkumu společnosti Datanalisis.

Kritici vládu obviňují z toho, že lidem vyhrožuje ztrátou zaměstnání či státního bydlení, pokud k urnám nepůjdou. Maduro dnes k volbám poháněl státní zaměstnance; řekl například že odvolit by měli všichni zaměstnanci státní ropné společnosti PDVSA.

Podle 54letého Madura je ústavodárné shromáždění jedinou cestou ke zklidnění situace. Jeho oponenti tvrdí, že jde pouze o lest, jak upevnit moc vládnoucí Sjednocené socialistické strany (PSUV) a vyhnout se svobodným volbách, které by socialisté podle průzkumů prohráli.

Protestující v ulicích měst žádají vedle řešení tísnivé hospodářské situace také propuštění na svobodu stovek vězněných aktivistů a nezávislé fungování parlamentu, kde má většinu opozice.