Věřitelé odmítli některé řecké návrhy. Tsipras: Chcete se vůbec dohodnout?

Graffiti v Řecku

Graffiti v Řecku Zdroj: ctk

Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli některé řecké návrhy na řešení dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Atény mají hlavně snížit státní výdaje, uvedl s odvoláním na zdroje z věřitelských institucí řecký tisk. Věřitelé obratem také přišli s novými protinávrhy, které mají neshody v jednáních překonat. Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase to vypadá, jako by věřitelé o dosažení dohody s Řeckem neměli zájem. Atény jsou z odmítnutí údajně v šoku.

Atény navrhly zvýšení daně z přidané hodnoty, firemních daní a sociálních příspěvků, aby dosáhly dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), a otevřeli si tak cestu k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního úvěrového programu.

Věřitelé ale s opatřeními na zvýšení řeckých příjmů do státní pokladny nesouhlasili, řekl podle zdrojů Reuters svým poradcům Tsipras. „Tento zvláštní postoj může znamenat jen jednu ze dvou věcí: buď dohodu nechtějí, nebo slouží specifickým zájmům v Řecku,“ sdělil na komunitní síti Twitter Tsipras, kterého v Bruselu odpoledne a večer čekají další schůzky s věřiteli.

Podotkl rovněž, že během dřívějších jednání o mezinárodní pomoci Irsku nebo Portugalsku nikdy nenastalo, že by některé instituce opakovaně odmítaly „ekvivalentní opatření“.

Podle řeckého deníku Ta Nea ale například MMF je nespokojen s plánem „nadměrného zdanění podniků, které zhorší recesi hospodářství a povede ke zvýšení nezaměstnanosti“. „Je také příznačné, že včera (v úterý) v noci (evropský) komisař (pro ekonomiku Pierre) Moscovici řeckým poslancům řekl, že Brusel byl (řeckými návrhy) 'šokován',“ dodal list. Podle jeho informací komisař upozorňoval, že navrhovaná opatření řecké vlády směřují k dalšímu propadu ekonomiky.

MMF znovu kritizuje také optimismus Atén týkající se odhadovaných výnosů a doporučuje, aby země přijala další úsporná opatření ve výši 700 milionů eur, aby měla naději na dosažení primárních přebytku jednoho procenta hrubého domácího produktu v letošním roce a dvou procent v roce 2016.

Navíc MMF nevěří Řecku, že v letošním druhém pololetí vybere dodatečně na daňových nedoplatcích plných 500 milionů eur. Podle deníku Kathimerini věřitelé trvají například na zvýšení daně z přidané hodnoty na 23 procent pro ubytovací zařízení (místo 13 procent) a na zrušení výjimky v podobě nižší DPH pro obyvatele řeckých ostrovů.

Rovněž chtějí větší úspory ve zbrojení (400 milionů eur místo 200 milionů). Požadují také mírnější daňové zatížení podniků - daň z příjmů nemá být zvýšena z 26 procent na 29 procent, ale na 28 procent.

Názory odjinud:

Věřitelé zároveň naléhají na Atény, aby plně uplatnily nový důchodový zákon z roku 2010, který poněkud vyrovnává rozdíly ve výši penzí: snižuje nejvyšší důchody, ale naopak zvyšuje ty nejnižší. Penzisté mají ovšem platit vyšší zdravotní pojištění, misto čtyř procent to má být šest procent. Předčasné důchody mají být zcela zrušeny.

Podle zdrojů Reuters jednání Atén s věřiteli navzdory zprávám o rozporech pokračují. Nové protinávrhy, které mají rozpory v názorech na požadované reformy v Řecku překonat, ale podle řeckých médií Atény rezolutně odmítly.

Řecko by bez dalších peněz od mezinárodních věřitelů nemuselo být schopné uhradit do úterý dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).