Vídeň hlásí první podezření na nákazu koronavirem u letušky z Číny. Infekci podlehlo již 56 lidí

Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej

Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej Zdroj: Reuters

Čínu děsí koronavirus: Na veřejnosti se lidé pohybují jednině v maskách, screening probíhá na letištích i v restauracích.
V Číně zavírají veřejná místa z důvodu rizika nákazy koronavirem
Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej
Na letiště v Kanadě dorazili čínští turisté s maskami přes obličej
Čínu děsí koronavirus: Na veřejnosti se lidé pohybují jednině v maskách, screening probíhá na letištích i v restauracích.
15
Fotogalerie

Novému koronaviru v Číně podlehlo již 56 lidí, země v neděli ohlásila 323 nových případů. S odvoláním na úřady provincie Chu-pej, odkud se infekce začala šířit, o tom informovaly zahraniční tiskové agentury. První nemocnou s podezřením na koronavirus - čínskou letušku - oznámilo Rakousko. První potvrzený případ rovněž ohlásila Kanada.

V Chu-peji zdravotníci zaznamenali třináct nových úmrtí, úřady v sobotní bilanci uváděly 41 mrtvých a přes 2000 nakažených. 

Schopnost šíření nového koronaviru navíc podle čínských úřadů začíná sílit. Na rozdíl od SARS (akutního respiračního syndromu), který se začal šířit v roce 2002 a usmrtil 800 lidí, je nový koronavirus infekční i v inkubační době. Uvedl to zástupce národní zdravotnické komise Ma Siao-wej. 

Ma řekl, že schopnost přenosu viru roste a nemocných může dále přibývat. Připustil, že se o viru zatím ví málo a není ani jasné riziko spojené s mutací viru. Je zřejmé, že je virus infekční i v inkubační době, která trvá jeden až 14 dní. Tím se liší od viru SARS.

První případ ohlásila Kanada

Nemocnice v kanadském Torontu v sobotu odpoledne oznámila, že ošetřuje prvního pacienta s koronavirem v zemi. Podle zdravotníků se jedná o padesátiletého muže, který do země 23. ledna přiletěl z Wu-chanu.

 „V Torontu nebyl příliš dlouho. Necítil se dobře. Myslím, že zůstával doma a lidé, kteří s ním bydlí, se sami izolovali,“ uvedla doktorka Barbara Yaffeová. Úřady upozorňují, že ačkoliv u muže přítomnost viru zjistili doktoři v Torontu, pro úplné potvrzení přítomnosti viru ho musí ještě nezávisle vyšetřit federální zdravotnická agentura.

Podezření na nákazu má i Rakousko

Na výsledky vyšetření kvůli podezření na tento typ viru čeká rovněž čínská letuška, která je od pátku ve Vídni. Nyní leží na izolovaném oddělení v nemocnici na jihu rakouské metropole. Výsledky mohou být až za 48 hodin, upozornila rakouská tisková agentura APA. Žena před několika dny byla ve Wu-chanu, úřady nyní zjišťují, s kým se v Rakousku dostala do kontaktu.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku. Případy úmrtí nejsou hlášeny jen z provincie Chu-pej, ale i z dalších regionů nejlidnatější země světa.

Koronavirus v Rakousku a Německu: Je bezpečné vyrazit na lyže do Tyrolska? >>>

Onemocnění byla kromě Kanady potvrzena i v dalších světových zemích. Podle Reuters jde v Asii o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného člověka oznámila v sobotu i Austrálie.

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy. Výzvu, aby necestovali do Číny, adresovala občanům své země také například ruská vládní agentura Rosturizm.