Vládní krize na Slovensku je u konce. Čaputová pověří ministra Hegera sestavením nového kabinetu

Slovenský ministr financí Eduard Heger (vlevo) a slovenský premiér Igor Matovič, oba za OLANO

Slovenský ministr financí Eduard Heger (vlevo) a slovenský premiér Igor Matovič, oba za OLANO Zdroj: Profimedia

Eduard Heger, slovenský ministr financí (za OLANO)
2
Fotogalerie

Slovenský ministr financí Eduard Heger oznámil, že ho v úterý prezidentka Zuzana Čaputová pověří sestavením nové vlády. Hlava státu také přijme demisi dosluhujícího premiéra Igora Matoviče. Heger to uvedl po schůzce s Čaputovou.

Výměna ministerského předsedy je součástí řešení téměř měsíc trvající vládní krize na Slovensku, během které dvě menší strany ze čtyřčlenné koalice požadovaly rezignaci Matoviče z čela kabinetu. Vládní strany pak podpořily nominaci Hegera na funkci premiéra.

„S paní prezidentkou jsme se dohodli a přijal jsem, že mě pověří sestavením nové vlády,“ řekl Heger.

Pověření k sestavení vlády od hlavy státu je na Slovensku spíše tradice, která nemá oporu v ústavě. Heger řekl, že v úterý Čaputové předloží seznam členů nového kabinetu. Očekává se, že v něm bude pokračovat většina ministrů Matovičovy vlády. Výjimkou budou podle dostupných informací křesla ministrů sociálních věcí a zdravotnictví. Například bývalého ministra zdravotnictví Marka Krajčího, který dříve tento měsíc rezignoval po tlaku části koalice v souvislosti s nepříznivou situací ohledně koronavirové nákazy, by měl podle médií nahradit ve vládě šéf ústřední vojenské nemocnice, brigádní generál Vladimír Lengvarský. Matovič by se zase měl stát ministrem financí místo Hegera.

Navenek krize v koalici propukla poté, co Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí bez souhlasu všech vládních stran zajistili nákup ruské vakcíny Sputnik V. Dvě nejmenší vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) i Za lidi exprezidenta Andreje Kisky prosazovaly, aby země vyčkala na registraci tohoto přípravku u unijní lékové agentury EMA.

Koaliční partneři se pokusili spor řešit dohodou, jejíž součástí byla 11. března demise Krajčího. Předseda SaS Richard Sulík však současně Matoviče kvůli jeho výrokům obvinil z porušení této dohody. Matovič obhajoval Krajčího a označil ho za oběť kritiků z řad koalice. SaS a Za lidi posléze vybídly premiéra k odchodu z čela kabinetu. Zdůvodnily to i konflikty uvnitř koalice a naznačily, že v případě jeho setrvání ve funkci samy odejdou. Strana SaS minulý čtvrtek pozastavila účast ve vládě.

Po překvapivé demisi dalšího ministra sociálních věcí Milana Krajniaka z hnutí Jsme rodina Matovič vyjádřil ochotu odejít, svou rezignaci však původně podmínil splněním několika podmínek, včetně odchodu šéfa SaS Sulíka z kabinetu. Ten tak učinil minulé pondělí, o den později podala demisi i ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za lidi), ve středu odešli i ministři zahraničí a školství Ivan Korčok a Branislav Gröhling .