Výbuch v Pákistánském městě Kvéta zabil desítky lidí

následky výbuchu v Pákistánské Kvétě

následky výbuchu v Pákistánské Kvétě Zdroj: ctk

Nejméně 70 lidí zahynulo a 112 utrpělo zranění při sebevražedném pumovém útoku, jímž byla zasažena nemocnice v jihopákistánském městě Kvéta. Informoval o tom podle agentury AFP šéf místních zdravotnických úřadů. K útoku se přihlásily hned dvě organizace, skupina Džamáate Ahrár, frakce radikálního hnutí Taliban, a později prostřednictvím své agentury Amak takzvaný Islámský stát.

Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na sdělení úřadů a zdravotníků. Podle agentury DPA je mrtvých už 66. Počet zabitých se zřejmě ještě zvýší vzhledem k množství zraněných, z nichž někteří jsou v kritickém stavu.

Aktuální údaje o počtu obětí na životech vycházejí z informací regionálního ministerstva zdravotnictví a nemocnic v Kvétě, kam byli mrtví i zranění převezeni. V nemocnici, u níž sebevrah zaútočil, podle DPA zatím napočítali 46 mrtvých, ve vojenské nemocnici jich registrují 18 a ve třetím zdravotnickém zařízení dva.

Útok na pohřeb

Nálož vybuchla ve chvíli, kdy se shromáždili hosté pohřbu prominentního právníka Bilála Anvara Kásího, který byl dnes ve Kvétě zastřelen. Mezi více než stovkou účastníků pohřbu byli podle sdělovacích prostředků hlavně právníci a novináři.

Mluvčí frakce Džamáate Ahrár Ahsanulláh Ahsan v prohlášení uvedl, že jeho skupina také zabila Bilála Anvara Kásího, a pak spáchala útok na truchlící na jeho pohřbu. Tato skupina byla v posledních letech spojována s několika teroristickými činy v Pákistánu. Tvrzení Džamáate Ahrár nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Policie uvedla, že nálož aktivoval sebevražedný atentátník. Bezpečnostní síly mají v hledáčku také skupinu Laškare Džhangvi (Džhangviho armáda). Laškare Džhangvi je sunnitské seskupení obviněné ze série atentátů proti šíitům v roce 1990 a z pozdějších útoků proti křesťanům.

Tato skupina, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida, má na svědomí smrt tisíců lidí. Pojmenována je po sunnitském duchovním Haku Navázu Džhangvim, který vedl v 80. letech minulého století protišíitské nepokoje a zabit byl v roce 1990.

Přibývá cílených atentátů

Kásí byl zastřelen ráno, když jel do soudní budovy. V Kvétě v poslední době přibylo útoků mířených na konkrétní osoby. Připisuje se to jednak zvyšování kriminality, ale také činnosti separatistů. Motiv útoku na Kásího zatím není jasný. Stejně tak ještě není zcela jisté, zda spolu oba útoky souvisely. Policie ale uvedla, že exploze sebevraha byla plánovaným útokem.

Balúčistán hraničí s Íránem a s Afghánistánem, je bohatý na ropu, ale sužuje jej sektářsky motivované násilí, útoky ozbrojenců hnutí Taliban i kmenové spory.