Výnosy dluhopisů jsou nejníže za 200 let

euro (ilustrační foto)

euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Lionel Allorge: Wikimedia

Rekordně nízké výnosy evropských státních dluhopisů jsou sice dobrou zprávou pro vlády, které si mohou levně půjčovat, ale špatnou zprávou pro centrální banky, jež se snaží rozhýbat inflaci. Současné výnosy dluhopisů jsou podle autorů knihy Historie úrokových sazeb Sidneyho Homera and Richarda Sylla nejnižší od roku 1815, tedy od konce napoleonských válek.

Za nejvyšším růstem cen dluhopisů, které se pohybují opačně než jejich výnosy, nestojí rostoucí důvěra v ekonomiku starého kontinentu, ale kalkul investorů.

Ti počítají s tím, že Evropská centrální banka (ECB) na svém dnešním zasedání vytáhne, nad rámec snížení základní úrokové sazby, z arzenálu centrálních bankéřů nekonvenční zbraně, jako je kvantitativní uvolňování. Investiční firmy jako Pioneer Investment Management nebo AllianceBernstain Holding ale varují, že by se investoři měli připravit na zklamání, protože podle nich ECB dnes zaostává za jejich velkými očekáváními.

„Máme za to, že riziko zklamání je velmi vysoké,“ uvedl Cosimo Marasciulo z dublinské kanceláře Pioneer Investment Management. Prozatím ale dluhopisy zemí eurozóny těží z obecného nadšení. Výnosy belgických, francouzských, italských či španělských dluhopisů za minulý měsíc spadly na rekordní minima. Na současné vlně se vezou i dluhopisy unijních ekonomik, které stojí mimo eurozónu.

Investoři a spekulanti se stěhují do Evropy

Protože ve Spojených státech již tamní centrální banka kvantitativní uvolňování pomalu ukončuje, investoři a spekulanti se stěhují do Evropy. USA musí za desetileté obligace platit úrok 2,57 procenta, to je více než velká řada evropských zemí. Stejný úrok platí například i Irsko, které muselo před třemi a půl lety požádat o záchrannou půjčku Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond.

Z optimismu investorů profitují mimo jiné také české vládní dluhopisy. Výnos desetiletých českých státních dluhopisů klesl z květnových 1,72 na současných 1,66 procenta. To je o téměř procento méně, než za kolik si půjčují Spojené státy. Vyplývá to z databáze firmy Trading Economics. Za posledních 14 let byl přitom průměrný výnos těchto dluhopisů 4,13 procenta.