Vytvoření britské koalice se blíží, jednání unionistů s konzervativci probíhají bez komplikací

Šéfka unionistů (DUP) Arlene Fosterová na tiskové konferenci.

Šéfka unionistů (DUP) Arlene Fosterová na tiskové konferenci. Zdroj: Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová
Mayová před svým sídlem v Downing Street, kde potvrdila úmysl sestavit vládu.
Mayová před svým sídlem v Downing Street, kde potvrdila úmysl sestavit vládu.
Šéfka unionistů (DUP) Arlene Foster s nově zvolenými poslanci v Belfastu.
Šéfka unionistů (DUP) Arlene Foster s nově zvolenými poslanci v Belfastu.
6
Fotogalerie

Jednání severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) o podpoře menšinového kabinetu Konzervativní strany britské premiérky Theresy Mayové "jdou dobře". Uvedla to dnes na twitteru předsedkyně DUP Arlene Fosterová, podle níž by mohly strany dohodu uzavřít již brzy. Podle BBC by k podpisu dohody mohlo dojít již ve středu.

Fosterová se dnes setkala s Mayovou v sídle britských premiérů v Downing Street 10. Po skončení schůzky předsedkyně DUP uvedla, že doufá v "úspěšné zakončení" jednání. Mayová se k průběhu setkání nevyjádřila.

"Dnes jsme opět vedli velmi dobrou diskuzi a tyto diskuze budou pokračovat i odpoledene. Doufám, že spíše dříve než později dojdeme k závěru," uvedla později v rozhovoru poskytnutém stanici Sky News Fosterová. Jednání se podle ní vedla především o brexitu, boji proti terorismu a o hospodářských otázkách ve vztahu k Severnímu Irsku.

Podle zdroje stanice BBC nestojí uzavření dohody o podpoře menšinové vládě konzervativců v cestě žádné vetší překážky. Podstatnou část dohody už se údajně podařilo dojednat. Rozhovory by měly podle zdroje agentury Reuters nicméně pokračovat i ve středu.

"Závěrečné dvoustranné jednání, na kterém se podepíše dohoda mezi DUP a konzervativci, se čeká zítra," uvedla dnes na twitteru politická komentátorka zpravodajské stanice BBC Laura Kuenssbergová.

Bývalý konzervativní premiér John Major dnes ale vyjádřil nad dohodou se severoirskými unionisty pochybnosti. Pokud totiž konzervativci uzavřou dohodu s jednou ze dvou hlavních stran v Severním Irsku, ohrozí to podle něj mírový proces. Londýnská vláda totiž napříště nebude v regionu vnímána jako nestranný prostředník při vyjednávání o dělbě moci na základě mírové dohody z roku 1998. Major varoval, že mír v Severním Irsku je podle něj stále ještě křehký.

Možnou dohodu konzervativců s DUP dnes kritizovala i poslankyně strany Sinn Féin, hlavního politického rivala severoirských unionistů. "Panuje velká nervozita a strach z toho, o čem (konzervativci a unionisté) diskutují," uvedla Michelle Gildernewová. Dohoda na vládě v Londýně by podle ní mohla zásadně ovlivnit schopnost DUP a Sinn Féin sestavit novou vládu v Severním Irsku, kterou se nedaří vytvořit od předčasných voleb v březnu.

Konzervativci minulý týden předčasné parlamentní volby sice vyhráli, v Dolní sněmovně ale ztratili většinu. Proto musejí jednat o vzniku menšinové vlády s podporou unionistů, které opozice kritizuje mimo jiné kvůli silně konzervativním názorům na manželství osob stejného pohlaví, potraty či klimatické změny.

V 650členné Dolní sněmovně mají konzervativci premiérky Mayové po volbách 318 křesel a severoirští unionisté deset. Podpora unionistů by tak menšinové vládě poskytla těsnou parlamentní většinu.