Za Bibli trest smrti. Ve světě přibývá pronásledovaných křesťanů

Roli náboženství v KLDR hraje kult vládnoucí dynastie

Roli náboženství v KLDR hraje kult vládnoucí dynastie Zdroj: CC BY-SA 3.0: J.A. de Roo - Wikimedia Commons

Situace vyznavačů nejrozšířenějšího náboženství na světě se během loňského roku výrazně zhoršila. Křesťané čelí pronásledování především v islámském světě, na první příčce žebříčku zemí s nejsilnější protikřesťanskou persekucí humanitární organizace Open Doors se ale už 12 let drží Severní Korea.

KLDR drží nechvalnou první příčku s velkým odstupem. Situace 300 tisíc křesťanů se s nástupem Kim Čong-una nijak nezlepšila. „Každé vzdání úcty, které se netýká Kimovy dynastie, je chápáno jako ohrožení státu,“ tvrdí organizace. Přesný počet perzekuovaných nelze podle amerického Výboru pro mezinárodní náboženskou svobodu určit, nejčastější odhady mluví o 150 až 200 tisících křesťanů, kteří kvůli své víře skončili v pracovních táborech. Za držení Bible v zemi hrozí i trest smrti. Přesto jsou častějším trestem právě pracovní tábory, ve kterých ovšem každoročně umírají tisíce až desetitisíce lidí.

V první desítce se letos objevilo několik nových států.„Především v Africe loni nabralo na intenzitě pronásledování křesťanů ze strany islamistů,“ uvádí Open Doors. Situace se zhoršila hlavně v Somálsku, které poskočilo z páté na druhou příčku, na kterou se tak vůbec poprvé dostal stát jižně od Sahary. Islamistická skupina Al-Shabaab stojí za loňskou smrtí deseti z jen několika stovek křesťanů, kteří v zemi žijí. „Regionální islámští vůdci dali najevo, že v Somálsku není pro křesťanství místo,“ píše Open Doors. Situaci , jedna z nejvyšších na světě.

Třetí příčku obsadila Sýrie, která ještě v roce 2012 zaujímala 11. pozici. „Zatímco před válkou za pronásledováním stála hlavně paranoia režimu, dnes převažuje islámský extremismus,“ uvedla organizace. Na dalších místech žebříčku následují Irák, Afghánistán či Saúdská Arábie.

Nejhorší útok za desítky let

Celkový počet pronásledovaných křesťanů humanitární organizace odhaduje na sto milionů, kvůli víře loni zemřelo 70 tisíc z nich. Islámský extremismus byl hlavním zdrojem útisku v 36 z 50 zemí žebříčku.

Perzekuce křesťanů ve světě podle Open DoorsPerzekuce křesťanů ve světě podle Open Doors v roce 2014Perzekuce křesťanů ve světě podle Open Doors v roce 2014 | Open Doors

Podle šéfa německé pobočky Open Doors Markuse Rodeho se extremistické muslimské organizace chápou moci tak, kde kvůli revolucím vznikne mocenské vakuum. „Bohužel nevidíme konec šíření extremistického islámu spojeného s masivním pronásledováním a vyhlazováním křesťanské menšiny,“ řekl.

Například v Pákistánu došlo v září k nejhoršímu útoku proti křesťanům od vzniku země v roce 1947. Sebevražední atentátníci při svém útoku na kostel v Pešaváru zabili 89 lidí. Bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje, vůbec největšímu tlaku čelí konvertité, kteří opustili islám a přešli ke křesťanství.

Opět z Afriky pochází nejvýše umístěný „nováček“ indexu. Dosud nehodnocená Středoafrická republika se kvůli občanské válce ocitla na 16. místě navzdory tomu, že křesťanství zde je převažujícím náboženstvím. Organizace Séléka, která v březnu svrhla prezidenta Françoise Bozizéa, své útoky zaměřuje proti těm, kteří nevyznávají silám, čímž z bojů udělala náboženský konflikt. Počet uprchlíků se po několikaměsíčních střetech odhaduje na 400 tisíc.