Začaly evakuace vážně nemocných z rebely ovládané východní Ghúty

Krize v Damašku

Krize v Damašku Zdroj: Reuters

Krize v Damašku
Krize v Damašku
Krize v Damašku
Krize v Damašku
Krize v Damašku
6
Fotogalerie

Z rebely ovládané oblasti u syrské metropole Damašku začaly evakuace nemocných, kteří akutně potřebují pomoc. Informoval o tom dnes Mezinárodní výbor Červeného kříže. Z východní Ghúty, která je v obležení syrské armády, ale byly zatím převezeny do nemocnic v Damašku jen čtyři osoby. V první fázi má být evakuováno 29 osob. Umožnila to dohoda mezi Damaškem a povstalci, kteří výměnou za to propustí 29 zajatců.

"Seznam zahrnuje 18 dětí a čtyři ženy, tito pacienti trpí srdečními chorobami, rakovinou nebo jim selhávají ledviny, někteří potřebují operaci, která nemůže být v obléhané oblasti provedena," uvedl zástupce Syrsko-americké zdravotnické společnosti (SAMS). Podle OSN je ale nutné evakuovat na 494 pacientů, podle SAMS dokonce 641. Počet pacientů na seznamu klesá, neboť někteří už zemřeli při čekání na dohodu o evakuaci.

OSN žádala prezidenta Bašára Asada, aby umožnil z obléhané oblasti východní Ghúta odjet zejména vážně nemocných dětem. Červený kříž hodnotí situaci jako kritickou. Na svém twitteru dnes organizace zveřejnila snímky sanitek shromážděných k převozu nemocných.

Asad byl nakloněn povolit evakuaci dětí trpících rakovinou, není však jasné, zda kromě zmíněného počtu dovolí ještě nějaké lidi přemístit do míst, kde se jim dostane potřebné léčby. Ve východní Ghútě je v obležení nyní na 400.000 lidí, z toho 130.000 dětí. Kromě nemocí trpí lidé v enklávě také podvýživou.

V oblasti Východní Ghúta by měla být dodržována bezpečnostní zóna. Její existenci podpořily na jednání v Astaně Rusko a Írán, které podporují syrskou vládu, i Turecko, které stojí na straně některých protivládních povstalců.