Začíná euroamerický souboj o dovoz potravin, tlak na uvolnění roste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zapomeňte na arbitráže mezi nadnárodními korporacemi a státy. Ráz jednání o podobě transatlantické obchodní a investiční dohody (TTIP) začínají určovat mnohem přízemnější témata. Třeba italský sýr Asiago. Po třináctém vyjednávacím kole, které skončilo v pátek v New Yorku, je zjevné, že bitva o dovoz potravin a zemědělských produktů z USA do Evropy bude tuhá.

„Už dříve jsme se dohodli na zrušení cel u 97 procent produktů. V příštích měsících se budeme bavit o zrušení zbývajících cel,“ prohlásil americký vyjednávač Dan Mullaney. Ta zbývající tři procenta se týkají právě obchodu se zemědělskými výrobky a potravinami. „O těch jsme nediskutovali, protože patří k nejcitlivějším,“ uvedl evropský vyjednávač Ignacio Garcia Bercero.

Američané ale Evropu tlačí k uvolnění dovozu amerických potravin do Evropy. Více než čtvrtina amerických senátorů požaduje, aby si vyjednávači vymohli zrušení cel na všechny zemědělské produkty. Zákonodárci vedení šéfem senátního zemědělského výboru Patem Robertsem upozorňují na deficit 12 miliard dolarů, který USA vykazují v obchodě s EU u potravin. Jen u sýrů deficit dosahuje jedné miliardy dolarů.

Nejde přitom jen o cla. Evropa chce své producenty chránit i tím, že do smlouvy prosadí ochranu geografických označení. Třeba jména sýru Asiago, původem z italské oblasti Veneto.

Běžný název

„Vyrábíme sýr Asiago už hodně dlouho. Je to běžný název,“ prohlásil na setkání s vyjednávači John Wilson, viceprezident amerického sdružení producentů mléčných výrobků. „Svůj Asiago pod tímto jménem rozhodně do Evropy dovážet nebudete. To je absolutně vyloučené,“ opáčil evropský zemědělský vyjednávač John Clarke.

Potraviny jsou jen jedním z témat, kde jednání drhnou. EU není spokojená s tím, jak chtějí USA otevřít svůj trh veřejných zakázek pro evropské firmy. Američané si zase stěžují, že jim unie nabízí horší podmínky pro obchod se službami, než vyjednala třeba s Kanadou. Jenže sami zatím nehodlají umožnit evropským dopravcům vozit zboží mezi americkými přístavy, což je od roku 1920 vyhrazeno jen americkým dopravcům.

Po třináctém kole si obě strany vyměnily návrhy už téměř ve všech vyjednávacích kapitolách. Rozšiřuje se také počet kapitol, kde už obě strany daly dohromady společný text, o němž se bude dál jednat. Další kolo se odehraje v červenci. Po něm by měly zůstat nevyřešené jen nejkontroverznější politické otázky. Pořád platí, že obě strany chtějí dohodu uzavřít do konce roku.