Zakladatel FTX opustí vazbu na miliardovou kauci. Hlídat ho budou rodiče

Zakladatel krypto burzy FTX Sam Bankman-Fried bude propuštěn z vazby do domácího vězení.

Zakladatel krypto burzy FTX Sam Bankman-Fried bude propuštěn z vazby do domácího vězení. Zdroj: profimedia

Zakladatel padlé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried bude propuštěn z vyšetřovací vazby do domácího vězení v Kalifornii, píše stanice BBC. Jeho rodina se za něj zaručí 250 miliony dolarů, tedy skoro šesti miliardami korun. Jedná se o jednu z nejvyšších kaucí v historii americké justice. Třicetiletý muž dál čelí obvinění z rozsáhlých finančních podvodů a bude v domě svých rodičů čekat na zahájení soudního procesu. 

Bankman-Fried během čtvrtečního slyšení nepřiznal ani nepopřel svou vinu. Pouze dal najevo, že je srozuměn s tím, že pokud se pokusí o útěk, bude mu hrozit přísnější trest. V dřívějších vyjádřeních pro média sice připustil, že udělal spousty chyb, obvinění, která otřásla celým kryptoměnovým trhem, nicméně odmítal. „Nespáchal jsem vědomě žádný podvod. Nechtěl jsem, aby se nic z tohoto stalo,“ uvedl 12. prosince bývalý šéf FTX pro BBC krátce před svým zatčením na Bahamách.

Dva z Bankmanových-Friedových nejbližších spolupracovníků se podle médií ve středu přiznali ke spáchání podvodů a spolupracují s vyšetřovateli. Federální prokurátor v New Yorku Damian Williams obvinil zakladatele FTX z toho, že nezákonně používal peníze zákazníků a investorů k financování své další kryptoměnové společnosti Alameda Research, k nakupování nemovitostí a sponzorování politických stran.

Vyšetřovatelé kauzu minulý týden popsali jako „jeden z největších finančních podvodů v dějinách Spojených států“. Bankman-Fried po svém zatčení strávil devět dnů v bahamské věznici. Americké úřady souhlasily s jeho propuštěním na kauci i kvůli tomu, že se nebránil vydání do USA.

Na co si dát pozor při investování do kryptoměn:

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Burza FTX vznikla v roce 2019 a umožňovala zákazníkům směňovat peníze za kryptoměny, jako je například bitcoin. V době své největší slávy dosahovala tržního ohodnocení kolem třiceti miliard dolarů. Bankman-Fried, který je synem dvou uznávaných profesorů práv na prestižní Stanfordově univerzitě, se těšil přízni mnoha fanoušků a býval označován za „Krále krypta“. Jeho čisté jmění činilo ještě na konci letošního října více než patnáct miliard dolarů. 

Bankmanova-Friedova společnost však v listopadu nečekaně vyhlásila bankrot a její uživatelé se nemohli dostat ke svým penězům. Podle soudního spisu z minulého měsíce dluží FTX svým padesáti největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů, přičemž není jasné, kolik z této sumy nakonec dostanou zpátky. Na základě mínění odborníků to bude nejspíš jen zlomek toho, co do kryptoměnové burzy vložili.

„Krach FTX připomíná neslavný konec americké banky Lehman Brothers, který odstartoval finanční krizi. Evropa na ni tehdy reagovala takzvanou druhou evropskou směrnicí o trzích s finančními nástroji,“ popisují pád kryptoburzy Katarína Jendželovská a Filip Murár, experti na právo v oblasti fintechu a startupů z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr. Evropský parlament by měl co nevidět projednat evropské nařízení o trzích s kryptoaktivy neboli MiCA.