Tým z ČVUT vyvíjí alternativní plicní ventilátory pro léčbu koronaviru. Dokázal by je prý dodat v řádu dnů

Plicní ventilace

Plicní ventilace Zdroj: ČVUT

Plicní ventilace
2
Fotogalerie

Tým z pražského ČVUT chce pomoci v boji s koronavirem. Vyvíjí plicní ventilátor, který má řešit problém s jejich nedostatečným počtem v případě masivnějšího rozšíření koronavirové epidemie. Návrh na schválení záměru dostala vláda.

Ventilátor CoroVent by mohla využívat všechna zdravotnická zařízení v případě vyčerpání všech dostupných ventilátorů schválených pro klinické použití.

„Máme dlouholeté zkušenosti s návrhem těchto jednotek a jsme proto schopni v horizontu jednotek dnů až maximálně týdnů navrhnout, otestovat a zahájit výrobu takového typu ventilátoru, který zajistí záchranu života nejohroženějších pacientů. Projekt bude možné sdílet v rámci celého světa,“ říká profesor Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. 

Na projektu se podílejí Fakultní nemocnice Hradec Králové, Thomayerova nemocnice v Praze, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Jejich řešení a začlenění do zdravotnického systému země má v podobě záměru ke schválení vláda.

Ventilátor z dílny ČVUT počítá se standardními bezpečnostními prvky (přetlakové a pojistné ventily apod.), ale některé požadavky nebude možné vzhledem ke zjednodušené konstrukci splnit. Základním principem návrhu a konstrukce ventilátoru je jeho snadná výroba ve velkém množství. Proto záměr počítá i se zapojením řady českých firem, které mají dostatečné technické vybavení v rámci ČR i zahraničí.

Dění kolem koronaviru sledujte on-line